“Dvadeset godina je bilo dosta za tranziciju, vrijeme je za ujedinjenu poziciju u interesu svih građana. Vrijeme je za jedinstvenu državnu politiku, koja je oslobođena od usko stranačkih interesa i osobnih želja”, rekao je bivši reisu-l-ulema Mustafa Cerić na konferenciji za medije u Sarajevu na kojoj je potvrdio je da će se na predstojećim izborima kandidirati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

“Ako dobijem povjerenje na izborima, moj strateški plan je da okupim naše ljude u domovini i svijetu koji rade u velikim i respektabilnim korporacijama da nam pomognu da napravimo ‘Marshallov plan’ za izlazak BiH iz ekonomske krize, posebno nakon strašnih nedavnih poplava”, rekao je Cerić i dodao kako će se njegovo djelovanje zasnivati na tri temelja, a to su borba za ljudska prava, sigurnost i ekonomski progres.

Dodao je kako su mu u odluci da se kandidira za člana Predsjedništva BiH uvelike pomogli podrška i ohrabrenje obitelji, sugrađana, suradnika i prijatelja iz Europe, Amerike, sa Istoka.

“Odlučio sam se na ovaj korak zato što osjećam da na predstojećim izborima imamo posljednju šansu da mijenjamo na bolje naše teško stanje u državi i društvu”, kazao je Cerić na press konferenciji.

Cerić, koji je i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, naveo je kako smatra da Predsjedništvo BiH može biti najsnažniji mehanizam za razvijanje i očuvanje državnosti BiH.

”Imamo šansu da se ujedinimo kako bismo ukinuli strukturalnu diskriminaciju u vidu instuticionalne dominacije većinskih etničkih grupa na štetu prava manjina”, rekao je Cerić obraćajući se novinarima i dodao kako je nužno da po hitnom postupku naša zemlja postane članica NATO-a.

Naglasio je kako BiH ima šansu za ekonomski oporavak i socijalnu pravdu, ali tako da se ”ujedini u naporu da pokaže sebi i svijetu da smo zemlja koja poštuje ljudska prava, da smo zemlja trajnog mira, izuzetnih prirodnih bogatstava i velikih ekonomskih prilika”.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok