Sud BiH usvojio je tužbu koju je Transparency International BiH (TIBiH) podnio protiv Središnjeg izbornog povjerenstva BiH zbog nedostavljanja informacija o poduzetim radnjama u postupku utvrđivanja sukoba interesa u slučaju premijera FBiH Nermina Nikšića.

Transparency International BiH, koji je i podnio prijavu protiv Nikšića zbog činjenice da je Vlada FBiH imenovala njegovog brata na mjesto v.d. izvršnog direktora javnog poduzeća Auteceste FBiH, zatražio je od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH još 2012. godine informacije o poduzetim radnjama u ovom slučaju, priopćeno je iz ove organizacije.

”Središnje izborno povjerenstvo BiH je odbilo dostaviti informacije, a TIBiH je podnio tužbu zbog kršenja odredbi Zakona o slobodi pristupa informacijama. Sud BiH je u obrazloženju presude naveo da Povjerenstvo nije navelo ni jedan član Zakona na osnovu kojeg je moguće utvrditi izuzetak od objavljivanja traženih informacija, te da je time prekršio pravila postupka i nije ponudio obrazloženje za nedostavljanje informacija”, navodi TIBiH.

Shodno tome, kaže se u priopćenju, Sud BiH je uvažio tužbu TIBiH i vratio Izbornom povjerenstvu BiH predmet na ponovno postupanje, te mu naložio da Transparency Internationalu BiH isplati troškove sudskog postupka.

Inače, podsjeća TIBiH, u međuvremenu je usvojen novi Zakon o sukobu interesa BiH, koji nadležnost za provođenje zakona na nivou BiH oduzima Povjerenstvu i predviđa formiranje novog povjerenstva i ureda koji će preuzeti osoblje izbornog povjerenstva, što je ujedno blokiralo i primjenu zakona o sukobu interesa na razini FBiH i Brčko Distrikta.

”Imajući u vidu opstrukcije pri formiranju novog povjerenstva, postavlja se pitanje kada će i kako biti odlučivano po ranijim predmetima sukoba interesa koji već mjesecima stoje na čekanju. Kada je u pitanju primjena Zakona o slobodi pristupa informacijama, ovo je samo jedna od presuda koje ukazuju na to da javne institucije u BiH krše Zakon o slobodi pristupa informacijama”, navodi se u priopćenju ove organizacije koja podsjeća kako je samo tijekom 2014. godine usvojeno je pet tužbi koje je TIBiH podnio protiv institucija na različitim razinama.

”Međutim, i pored sve većeg broja presuda, institucije nastavljaju kršiti Zakon i procedure koje su njime propisane, nanoseći štetu ne samo javnom interesu već i budžetu, kroz konstantne isplate na račun troškova postupka”, kaže se u priopćenju Transparency Internationala BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok