Slučaj Sabahudina Velića (33), koji je ubio svoju majku sjekirom u Bosanskoj Krupi, a nakon toga danima jeo dijelove njezina tijela, dok je ostatke zakopao na više lokacija, šokirao je ne samo bh. javnost nego i cijelu regiju.

Nakon tog stravičnog slučaja postavlja se pitanje koliko ovakvih “tempiranih bombi” hoda ulicama BiH, piše Večernji list BiH.

Skrivanje bolesti

Sabahudin je jeo meso s tijela svoje majke te je ostatak spalio i zakopao na više mjesta. Policajcima je ispričao kako su mu se pred očima stvorila četiri zloduha koja su ga natjerala da jede meso mrtve majke. Ostatak njezina tijela je spalio i zakopao na nekoliko mjesta oko kuće. Kasnije je neke dijelove iskopao, a istražitelji su u blizini kuće pronašli i dijelove tkiva nesretne žene. Čedomir Novaković, poznati psiholog s dugogodišnjim bolničkim iskustvom, kaže da se nikada u karijeri nije sreo sa slučajem kanibalizma. - Kanibalizam je rijetka pojava na ovim prostorima, a u ovom konkretnom slučaju pretpostavka je da je počinjen zbog jakih halucinacija. Nisam nikada imao ni blizu okrutan slučaj kao ovaj koji se dogodio u Bosanskoj Krupi - tvrdi Novaković. Rekao je i kako znanost ima objašnjenje za ovakve zločine, a jedno od tih je da je ta osoba dugo godina bolovala ili patila od neke vrste psihijatrijskog poremećaja. - U našoj kulturi svaki psihički problem nastoji se sakriti, pa na kraju eskalira. Drugi faktor bi mogao biti utjecaj nekih halucinogenih sredstava koja izazivaju psihoze, koja mogu prouzročiti veliko nasilje - rekao je Novaković.

Istina da obitelji nastoje sakriti psihičke probleme svojih članova i za njih se najčešće dozna kad se dogodi neki stravičan slučaj, ali isto tako, ni država ne čini dovoljno. U BiH ne postoji neki jedinstveni registar osoba s psihičkim poteškoćama koje su opasne za okolinu, ali isto tako, u FBiH ne postoji adekvatna ustanova koja bi dugoročno skrbila o njima i time izbjegla opasnost za obitelj, ali i ostale građane. Podatak da na području Federacije BiH ne postoji ni jedna specijalizirana ustanova za zbrinjavanje psihičkih bolesnika koji su u stanju nauditi sebi ili drugome, izuzme li se improvizirani i u potpunosti popunjeni Odjel forenzičkoga odjeljenja u KPZ-u Zenica kapaciteta 20-ak mjesta, poražavajući je u svakom pogledu. U RS-u egzistira jedna jedina, prijeratna ustanova takvog tipa, Psihijatrijska bolnica Sokolac. U bivšoj Jugoslaviji bila je to najveća i najmodernija psihijatrijska bolnica. S kapaciteta od više od 600 kreveta, Psihijatrijska bolnica na Sokocu spala je na jedva 200 kreveta, od kojih su neki smješteni u starim, derutnim zgradama. U obnovljeni dio se prije nekih godinu dana smjestila Psihijatrijska forenzika, odnosno sudski odjeli.

Prebacivanje krivnje

Sve su to porazni podaci imajući u vidu da stručnjaci već godinama upozoravaju na porast broja osoba s psihičkim problemima. Svi okreću glavu od problema praveći se kako ne postoji, a kad se dogodi neka tragedija, odgovornost prebacuju na druge i tvrde da za slučaj nisu ni znali.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH