Krađa identiteta za predstojeće izbore nametnula se kao jedna od tema na temelju koje se stvara dojam o neregularnim izborima.

Najmanje 150 registriranih birača u BiH prijavilo je do polovine rujna krađu identiteta, odnosno činjenicu da ih je netko bez njihova znanja prijavio za glasovanje u inozemstvu, a iz nevladine udruge “Pod lupom”, koja nadzire regularnost predizborne kampanje i cijeli izborni proces, upozorili su da postoje naznake da je riječ o masovnim zloupotrebama osobnih podataka koje se mora temeljito istražiti, piše Večernji list BiH.

Krive “nagradne igre”

Za prijevare se doznalo kad su neki birači provjeravali svoj status na biračkom popisu i tražili podatke o biračkom mjestu, a automatizirani sustav im je proslijedio poruku kako su oni već glasovali poštom. Pretpostavka je da su osobni podaci potencijalnih birača ranije prikupljani kroz lažne nagradne igre pri čemu je od onih koji su se nadali kakvom dobitku tražena i preslika osobnih iskaznica. Iz koalicije “Pod lupom” objasnili su kako su u svibnju i lipnju utvrdili postojanje većeg broja slučajeva lažnih profila i lažnih nagradnih igara vodećih trgovačkih lanaca u BiH, pri čemu je uvjet za sudjelovanje bio priložiti presliku osobne iskaznice. Sumnja se da su upravo ti profili bili korišteni za zloupotrebe koje su sada evidentne.

- Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH u svom je dosadašnjem radu imala nekoliko slučajeva koji su upućivali na kazneno djelo nedopuštenog ili neovlaštenog korištenja osobnih podataka, koje je dostavila tijelima progona - kažu iz Agencije. Primjera radi, zabilježen je slučaj kada je na temelju preslike osobne iskaznice registrirano poduzeće na fizičku osobu bez njezina znanja, a koja je nakon toga imala ogromne probleme jer su joj se pripisale obveze nastale u radu tog poduzeća. Drugi slučaj odnosio se na promjenu biračke opcije za glasanje u odsutnosti.

Odgovornost na pojedincu

Radilo se o promjeni biračke opcije osobi, na osnovi preslike osobne iskaznice, bez njezina znanja. Osoba koja je to učinila kazneno je procesuirana, a Agencija je provela postupak prema SIP-u BiH, što je okončano presudom Suda BiH. Imajući u vidu činjenicu da su zloupotrebe osobnih podataka proistekle iz nezakonitog pribavljanja preslika osobnih iskaznica, Agencija poseban značaj u svom radu daje kontroli pribavljanja njihovih preslika.

Svaka preslika osobne iskaznice stvara rizik od zloupotrebe, što je prepoznao i zakonodavac pa je Zakonom o osobnoj iskaznici državljana BiH propisano da se preslika osobne iskaznice može pribaviti samo ako je to propisano zakonom, što je odgovornost i onoga tko je daje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok