Nakon što je Crna Gora, po osnovu pravomoćnih presuda više osnovnih sudova, isplatila 1,43 milijuna eura logorašima iz Republike Hrvatske koji su bili nezakonito zatvoreni u zatvoru Morinj, aktualiziralo se pitanje najavljenih tužbi bošnjačkih logoraša s područja nekadašnje Herceg-Bosne prema Republici Hrvatskoj.

Kako Dnevni list doznaje, skoro 42.000 nekadašnjih zatvorenika, a pozivajući se na presudu 'Prlić i ostali', ne namjerava odustati od tužbi prema Hrvatskoj. To bi za susjednu Hrvatsku moglo značiti milijune eura isplaćene odštete.

Mešković: Nagodba sa Hrvatskom bilo bi najbolje rješenje

Konkretno, tužbeni zahtjevi još nisu podneseni jer je u tijeku prikupljanje materijalnih dokaza i tehničke pripreme. Također, još uvijek se nismo odlučili o pravnim zastupnicima odvjetnicima koji će voditi postupak, a očekujemo i da se po ovom pitanju uključe institucije BiH. Sljedeći mjesec imamo sastanak s nekim odvjetnicima iz SAD-a koji su vodili postupak protiv Radovana Karadžića pred haškim sudom, a koji smatraju da ima osnovanih temelja za pokretanjem tužbi, kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH za Dnevni list.

On kaže da je 42.000 Bošnjaka bilo zatvoreno na području nekadašnje Herceg-Bosne te da mnogi od njih danas nisu među živima te da je pitanje hoće li tužbe podizati članovi njihovih obitelji.

Hrvatska je do sada odbacivala bilo kakvu odgovornost, ali mi ne želimo etiketirati Hrvatsku, danas kao demokratsku državu članicu EU-a i državu našu susjedu, ali želimo satisfakciju ljudima koji su bili žrtve neke prošle politike u Hrvatskoj, a što je presuđeno i u Haagu u procesu 'Prlić i ostali'. Ono što je bilo ne možemo popraviti, ali možemo doprinijeti da se više nikada ne dogodi i dati priznanje žrtvama. Osobno mislim da bi nagodba bila dobro rješenje, dok bi najbolje rješenje bilo osnivanje međunarodnog Fonda za reparaciju u koji bi bili uključene BiH, Crna Gora, Srbija i Hrvatska kao i međunarodna zajednica, smatra Mešković.

Što se tiče tužbi za odštetu od Republike Srbije on kaže da je tu stanje puno gore jer je ta država već krajem 90-tih godina odbila bilo kakvu mogućnost reparacije.

Otišli su naši prijedlozi za nagodbu i nitko ne treba amnestirati ulogu Srbije u agresiji, a to je na svojoj koži osjetila i naša susjeda Republika Hrvatska. Crna Gora pošteno je postupila i trebali bi svi biti odgovorni, zaključuje predsjednik Saveza logoraša Jasmin Mešković.

S obzirom da se dan u logoru/zatvoru, prema njegovim riječima, vrjednuje 100 eura, ostaje samo nagađati o kojim odštetnim iznosima je riječ.

Zelenika: Tuže Hrvatsku nakon što ih je odbila BiH - politikantstvo

Međutim, kada je BiH u pitanju, odnosno, kada je u pitanju odšteta hrvatskim logorašima, tu je čak najlošije stanje.

Karlo Marić, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata, u odsustvu iz BiH zbog liječenja, kratko je za Dnevni list kazao: Sve je propalo. I tužbeni zahtjevi hrvatskih i bošnjačkih logoraša prema BiH. Ustavni sud je odbio tužbe. Crna Gora je zaista ispala korektna.

Međutim, bivši, dugogodišnji predsjednik ove Udruge, Mirko Zelenika, za Dnevni list je pojasnio da su hrvatski logoraši, njih od 2.000 do 3.000, vlastitim sredstvima podigli tužbu protiv BiH 2008. godine, nakon što su to isto učinili bošnjački logoraši godinu kasnije i zahvaljujući proračunskim sredstvima.

Došlo je i do Ustavnog suda koji je 2015. godine odbacio tužbe i hrvatskih i bošnjačkih logoraša, uz zaključak da su naši zahtjevi preveliki i da bi to ugrozilo makroekonomsku sigurnost države i da smo zakasnili i to je nevjerojatan odgovor. Moram priznati da sam od svoje Udruge očekivao reakcije na ovu presudu, čak i organiziranje stručnih konferencija po ovom pitanju, ali na kraju nije bilo ništa. Na žalost, ovakve odluke nam se događaju jer u tužiteljstvima i sudovima još uvijek sjede oni koji su nekada bili odgovorni za logore i zločine, smatra oaj bivši logoraš koji je u nekoliko predmeta i svjedočio u Haagu o torturama koje su prolazili Hrvati u BiH.

Zelenika je također i razočaran, kako je kazao, nezainteresiranošću hrvatskih političara za ovo pitanje, a zahtjeve za reparacijom od Hrvatske bošnjačkih logoraša naziva čistim politikantstvom.

Hrvati godinama imaju  svoje ministre u pravosuđu, imaju svoje zastupnike koji šute na riječi bošnjačkih zastupnika da Armija nije imala logore. Nisu postigli valorizaciju žrtve hrvatskog čovjeka. Takvo ponašanje i stav je nedopustiv ponajviše i zbog činjenice postojanja 331 logora Armije i 200 logora Vojske RS-a. Kroz bošnjačke logore prošlo je 14.444 Hrvata, a srpske 10.000 i to je činjenica pred kojom ne smiju šutjeti. A što se tiče tužbe protiv Hrvatske, to je čisto politikantstvo jer se tuži država na čijem području su logori bili, zaključuje Zelenika.

Nobilo: Presuda 'Prlić i ostali' tereti Hrvatsku 

Podsjetimo, svojedobno je hrvatski odvjetnik Anto Nobilo razgovarao sa predstavnicima Saveza logoraša u BiH te ustvrdio da postoje osnove za aktivnosti u svezi s reparacijom Republike Hrvatske prema žrtvama po osnovu pravomoćne presude izrečene u Haškom tribunalu u predmetu 'Jadranko Prlić i drugi'.

Moja analiza ukazuje da je moguća tužba protiv Republike Hrvatske zahvaljujući presudi Haškog Tribunala u slučaju 'Prlić i drugi' u kojem su Franjo Tuđman kao tadašnji predsjednik države, Janko Bobetko kao načelnik glavnog stožera i Gojko Šušak kao ministar obrane, opisani u udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg su napravljeni brojni zločini pa tako i logori u Herceg-Bosni gdje su nezakonito zatvarani civili s kojima se nečovječno postupalo, kazao je tada odvjetnik Nobilo. On je rekao da svi navedeni nisu presuđeni jer su u međuvremenu preminuli, ali je naveo i da je iz presude Haškog Tribunala apsolutno jasno da su oni sudjelovali u izvršenju svih tih kaznenih djela i da su odgovorni.

Kako država odgovara za djela koja njeni dužnosnici pričine po zakonima koji vrijede u Republici Hrvatskoj, smatram da se učinkovito može podnijeti tužba i ishoditi odšteta, ocijenio je Nobilo.

Teško je predvidjeti ishod ove problematike koja će, ukoliko se podnesu tužbe, značajno opteretiti odnose dvije zemlje susjede. No, ono što je za sada potpuno jasno je da će susjedna Srbija teško isplatiti odštete, a BiH pogotovu zbog već poznate presude Ustavnog suda, te da ostaje Hrvatska kao dežurni Pedro. No, na kraj svega, ispaštaju žrtve, ma koje nacionalnosti one bile.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH