Vjerojatno najkometiranija vijest od ponedjeljka je da je Njemačka promijenila zakon o useljenju.

Društvene mreže doslovno su se užarile raznim komentarima i tumačenjima što ovaj zakon znači za građane BiH. Počele su kružiti razne priče, a među njima i razne netočne i polutočne glasine, piše Večernji list BiH.

Glasine su dolazile dotle da su pojedinci shvatili da se vize ukidaju. Pa tako, iako zakon još nije prošao svu proceduru, pojedinci tvrde kako je već stupio na snagu. Zakon nije goruća tema samo na društvenim mrežama, njemački zakon postao je glavna vijest na svim bh. portalima. Pa tako dok jedni tvrde da ništa novo neće donijeti bh. državljanima, drugi najavljuju egzoduse bh. građana k Njemačkoj.

Postoje ograničenja

Vladajuća koalicija Njemačke postigla je dogovor o novom zakonu za useljenike i izbjeglice, a u utorak je objavljeno što taj zakon donosi. Ono što je bitno naglasiti da zakon još nije usvojen i samim tim nije ni mogao stupiti na snagu. Riječ je o prijedlogu koji treba usvojiti Parlament, s tim da bi isti mogao proći određene dorade. Ono što je najvažnije za bh. državljane je to da se vize ne ukidaju. Ukida se deficitarna lista, ukida se suglasnost od Agencije za rad i to samo za strukovne poslove. Ukida se i zakon da njemački državljani i građani EU-a imaju prednost kod zapošljavanja. Dakle, njemačka vlada proširit će sustav izdavanja šestomjesečnih viza kojim se dopušta ljudima izvan EU-a traženje poslova u nastojanju prevladavanja manjka kvalificiranih radnika. Prema pisanju njemačkih medija, zakonom je definirano da niže stručni kadar ima iste mogućnosti kao visokoobrazovani ljudi u dobivanju radne dozvole. To u praksi znači da potencijalni useljenici moraju zatražiti vizu u matičnoj zemlji preko njemačkog veleposlanstva u svrhu “traženje posla u Njemačkoj”. Još uvijek nije konkretizirano koji stupanj obrazovanja mora biti, radi li se o srednjoj stručnoj spremi ili je dovoljna prekvalifikacija s dokazom - svjedodžbom ili certifikatom. Pretprovjeru kvalifikacija vršit će veleposlanstvo, a bit će potrebno dostaviti pismeni dokaz o znanju njemačkog jezika u vidu prihvaćenih certifikata ili neka druga pismena svjedodžba. Međutim, još nije određen stupanj znanja jezika.

Bitni uvjeti

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer kazao je da nitko neće tražiti savršeno znanje jezika i da je njegov prijedlog prihvaćanje razine A2-B1. Useljenicima se ostavlja 6 mjeseci za traženje posla. Svi koji dobiju vizu moraju predočiti dokaz da mogu sebe financirati 6 mjeseci bez ičije pomoći. Prema nekim najavama, traženi minimalni iznos bit će oko 720 € mjesečno, s tim da postoji i mogućnost jamstvenog pisma, tj. jamstva obitelji, rodbine ili drugih osoba da će vas u tom roku uzdržavati dok ne nađete posao.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH