Duga ustavna kriza oko formiranja vlasti na svim razinama, izražene političke konfrontacije u Federaciji BiH, blokada započetih reformskih procesa i pogoršanje ionako loše ekonomske situacije - samo su neke od negativnih refleksija koje će se dogoditi u BiH nakon objave službenih rezultata općih izbora koje u svojim izvješćima, pozivajući se na izjave analitičara, spominju regionalni i svjetski mediji.

Upitno formiranje vlasti

- Ono što će posebno obilježiti ove izbore jest prijeteća institucionalno-ustavna kriza zbog neriješenog pitanja Izbornog zakona BiH. Čini se kako je neizbježno da idemo u dugu krizu formiranja vlada, to jest krizu formiranja vlasti Federacije BiH, kao i države, te nema brzog rješenja na vidiku - tvrdi Bodo Weber, suradnik u organizaciji Associate of the Democratization Policy Council, dodajući kako će sve to definitivno zaustaviti euroatlantske integracije BiH na neko dulje vrijeme. Analitičari britanskog dnevnika The Guardian još dan prije izbora istaknuli su kako je situacija u Federaciji BiH, gdje politički sudjeluju i Bošnjaci i Hrvati, najkompliciranija. - Mnogi Hrvati u BiH osjećaju da ih politički sustav diskriminira. Dok etnički Srbi imaju svoj vlastiti entitet, Republiku Srpsku, Hrvati i Bošnjaci moraju dijeliti drugi, Federaciju BiH, gdje se taktičkim glasovanjem može dopustiti da hrvatski član Predsjedništva BiH bude izabran bošnjačkim glasovima - piše The Guardian. A time kakve će posljedice na bh. ekonomiju i društvo zbog lošeg Izbornog zakona imati predstojeća ustavna kriza, još su se ranije bavili ekonomski analitičari međunarodne agencije za ocjenu državnog (suverenog) kreditnog rejtinga Moody’s Investors Service. Oni su upozorili kako bi politička neslaganja u BiH, koja će biti pogotovo izražena tijekom ove izborne godine, mogla odvratiti pozornost vlasti od započetih reformskih procesa. - Napredak u reformi bit će ometan tekućim političkim neslaganjima koja odvraćaju pozornost od središnjeg reformskog fokusa i ograničavaju sposobnost BiH da rješava značajna strukturna ograničenja potrebna za poboljšanje svojeg kreditnog profila, uključujući materijalno poboljšanje poslovnog okruženja, jačanje institucija i rješavanje rizika održivosti duga na svim razinama vlasti - poručili su iz agencije Moody’s Investors Service. Piše Večernji list BiH.

Dogovoriti Izborni zakon

Iz Centralne banke BiH ističu kako su Moody’sovi analitičari istaknuli da trenutačna politička nestabilnost ne doprinosi učinkovitosti u donošenju i provedbi odluka, a to posebno utječe na provedbu reformi. I stručnjaci Svjetske banke prije nekoliko dana objavili su kako na ekonomski rast u Bosni i Hercegovini za 2018. koji bi, prema njihovim prognozama, trebao biti dobar, može utjecati politička nestabilnost.

East-West Institute, nevladina organizacija koja je, kako za sebe tvrde, posvećena izgradnji povjerenja i prevenciji konflikata diljem svijeta, pozvala je u svom izvješću Sjedinjene Američke Države i Europsku uniju da ohrabre stranačke lidere da se dogovore o novom Izbornom zakonu i budućem rješenju za BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok