Eksploziju u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu najvjerojatnije je izazvao kvar na postrojenju za proizvodnju dizelskog i benzinskog goriva i nema dokaza za nagađanja da se radi o nekoj vrsti diverzije, a radnici koji su pri tom stradali spriječili su još veću katastrofu angažirajući se kako bi isključili dotok plina.

Informacije su to koje su novinarima prenijeli zapovjednik policije u Bosanskom Brodu Slobodan Miličević i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je ozlijeđene radnike nazvao herojima koji su svojom požrtvovnošću spriječili katastrofu. Podsjetimo, u eksploziji rafinerije u utorak navečer jedan je radnik smrtno stradao, a deset ih je ozlijeđeno dok su pokušavali isključiti dotok plina. Navodi Večernji list BiH.

Iz ruske tvrtke Zarubežnjeft, vlasnice rafinerije, u međuvremenu su se oglasili priopćenjem u kojem navode kako je osnovana operativna komisija za lokalizaciju i likvidaciju posljedica havarije.

Sigurnosni analitičar Zoran Grgić smatra da zastarjela tehnologija prekosavskog pogona predstavlja stalnu opasnost za građane Bosanskog i Slavonskog Broda. On napominje kako je rafineriju u tadašnjoj Austro-Ugarskoj gradio barun Rothschild krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Od tada je u nju ulagano vrlo malo, a u zadnjih 30 godina gotovo ništa.

Prisjetivši se prethodnih incidenata, Grgić je naglasio kako kod požara rafinerija takvih razmjera u svijetu u pravilu nema gašenja, nego vatrogasna postrojba iz helikoptera baci dinamit i uništi rafineriju.

U ovom je slučaju Brođane pak spasio lanac sretnih okolnosti.

– Žurne su službe propustile odmah zatvoriti otvore na kanalizacijskim ispustima u Savu, što je bilo nužno kako se produkti izgaranja plinova ne bi uvukli u kanalizaciju i krenuli prema gradu. Srećom, ovom prilikom nije došlo do lančanog požara, nagomilavanja velikih količina toksičnih tvari i ulaska u kanalizacijski sustav – istaknuo je Grgić.

U Slavonskom Brodu jučer nije zabilježena povišena koncentracija štetnih plinova u zraku ni veće onečišćenje rijeke Save, kažu mjerodavne službe. Uočenu pet kilometara dugu naftnu mrlju na Savi, koja je u međuvremenu otplovila nizvodno od grada, ovlaštena tvrtka za sanaciju ekoloških katastrofa tretirala je biorazgradivim sredstvom i očistila vodu od masnoća.

Iz Hrvatskih voda poručili su kako će i dalje nadzirati stanje na Savi.

– Trenutačno nema većeg onečišćenja, a nismo uočili ni daljnje ispuštanje derivata. Vidljivi su još jedino mali tragovi onečišćenja uz rub korita rijeke i pretpostavljamo da su to zapravo zaostaci na travi i lišću koje je donio vjetar – kazala je Željka Šimunić iz Službe za zaštitu voda Hrvatskih voda.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok