U BiH se ilegalno oružje može naći na svakom uglu.

Podzemlje se ne mora mučiti prilikom nabavke pištolja, pušaka i bombi, jer su im lako dostupni i jeftini, donosi avaz.ba, navodeći kako dileri oružjem u BiH u ponudi imaju kompletan arsenal pješadijskog naoružanja, od automatskih pušaka do pištolja, može se nabaviti i razornije oružje poput zolja i ručnih bombi, a kako je portalu otkrio policajac predstavljen samo kao iskusni operativac MUP-a Kantona Sarajevo, ručna bomba se na ulici može kupiti za 20 konvertibilnih maraka.

Automatska puška kalašnjikov mađarske proizvodnje može se nabaviti za samo 150 KM, onaj ruske proizvodnje za 300 KM, a karabin s optikom košta od 500 do 1.000 KM.

Cjenik dalje, kako za portal avaz,ba otkriva isti izvor, kaže da je pištolj od 100 KM naviše, ovisi koje je marke i u kakvom je stanju.

Pištolj „Crvena zastava“, takozvana sedmica, i 'tetejac' rjeđe se nađu na ulici i koštaju od 500 do 600 KM. Škorpion proizveden u Kragujevcu “Crvena zastava” dobije se za 300 KM, dok je isti model češke zbrojovke nešto skuplji. Hekler, koji je rjeđi i koriste ga ozbiljniji kriminalci se može kupiti za 1000 KM. Zolja je 200, a prigušivač za pištolj 100 KM.

Velike količine oružja ostalog iza rata idu iz BiH, a njihove cijene su zaista mizerne, rekao je Mićo Letić, dugogodišnji inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajeva, dodajući kako ga je "isplativije plasirati u zemljama zapadne Europe nego ovdje", piše Avaz.ba.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok