Pripreme za stavljanje u funkciju elektronskog registra testamenata i drugih nasljednih poslova u Federaciji BiH privode se kraju i vrlo brzo će sve ovlaštene osobe moći u kratkom roku provjeriti da li je neka osoba ostavila testament ili ugovor o nasljeđivanju. Ovo je istinski iskorak u jačanju pravne sigurnosti – ističe predsjednik Upravnog odbora i vršitelj funkcije predsjednika Notarske komore FBiH Zdenko Puljić.

U proteklom razdoblju Notarska komora FBiH je samostalno ili u suradnji s drugim institucijama organizirala edukaciju za sve one koji će biti u prilici koristiti spomenuti registar. Odaziv je, kaže Puljić, bio odličan i uvjeren je da s te strane neće biti nikakvih problema u korištenju elektronskog registra.

Registar je online aplikacija koju Notarska komora FBiH vodi na osnovu Zakona o nasljeđivanju u FBiH i Pravilnika o načinu vođenja Registra testamenata i drugih nasljednopravnih poslova u FBiH.

- Ovo je sigurno povijesni korak u elektronizaciji pravnih poslova kod nas. Zahvaljujući registru, kojem će pristup imati samo ovlaštene osobe s posebnim šiframa, u svakom slučaju ćemo lako pribavljati dokaz da li je neka osoba ostavila testament, što do sada nije bio slučaj. Neće više biti dileme oko toga je li ispoštovana volja preminule osobe kada je u pitanju ostavština – ističe Puljić.

Odmah nakon što elektronski registar u Federaciji profunkcionira pokrenut će se aktivnosti na povezivanju sa takvim istim registrom u Republici Srpskoj, te susjednim zemljama, kao i europskom mrežom testamenata.

- Time će se osigurati lakše i jednostavnije reguliranje nasljednih prava naših građana i izvan BiH, što je također vrlo važno. Uvođenje elektronskog registra ima i širi značaj, za društvo i državu u cjelini, jer poboljšava vladavinu prava i borbu protiv korupcije te samim tim olakšava ispunjavanje uvjeta za pridruživanje BiH Europskoj uniji – zaključuje Puljić. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH