Udruženje medicinskih sestara i tehničara u Federaciji BiH okupilo je oko 300 kolega iz BiH i država regije na Prvom simpoziju koji se za vikend održava u Vogošći, a u dva dana skupa imaju priliku čuti oko 50 stručnih radova.

Tehnički tajnik Udruženja Andrej Petrović u izjavi Feni naglašava da je za nedjelju planiran okrugli stol nazvan 'Kuda ide bh. sestrinstvo', a bit će riječi o položaju medicinskih sestara i tehničara, kao i o odlasku zdravstvenog kadra iz BiH na rad u inozemstvo.

- Rađena su neka istraživanja u vezi odlaska medicinskih sestara i tehničara iz BiH. Još nemamo točan podatak u smislu broja, ali odlaze i to u države zapadne Europe. Najprije mislim na Njemačku i Austriju - naglasio je.

Među medicinskim sestrama i tehničarima koji odu u inozemstvo, najviše je onih sa iskustvom u struci.

- To znači da, ako se takav trend nastavi, za pet do deset godina nećemo imati iskusnih medicinskih sestara ali i ostalih zdravstvenih radnika koji bi bh. stanovništvu pružali kvalitetne usluge - upozorio je Petrović.

Povećan je, kaže, i trend upisa u medicinske škole i fakultete zdravstvenih studija, da bi dobili diplome a potom napustili domovinu i na putu 'trbuhom za kruhom' lakše našli posao u inozemstvu.

- Tragično je što BiH obrazuje mlade kadrove zdravstvene struke, naročito srednje stručne spreme - medicinske sestre, pa tako potpuno educiran kadar potom poklanja državama poput Austrije i Njemačke - naglasio je.

Mišljenja je da bi se poboljšanjem materijalnog stanja medicinskih sestara i tehničara odnosno izjednačavanjem koeficijenta za područje cijele Federacije BiH, umnogome moglo utjecati na smanjenje odliva stručnog medicinskog kadra prvenstveno medicinskih sestara.

- To se može uraditi na način da medicinskim sestrama koje rade u FBiH izjednačimo koeficijente u svim županijama, uskladimo ih sa onima koji imaju najviše - smatra on.

Dodaje da bi se u BiH trebalo pozabaviti i upisnom politikom u srednje medicinske i visoke zdravstvene škole 'da bi imali onoliko kadra koliko nam je i potrebno, a ne da ga ima viška'. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH