Osnovne i srednje škole u BiH siromašnije su za čak 13.525 učenika ove školske godine u odnosu na prethodnu. To pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, prema kojima je na početku školske 2013/2014. godine upisano 301.706 osnovaca te 156.312 srednjoškolaca.

“Broj učenika u osnovnim školama manji je za 3.175, a u srednjim školama upisano je 10.350 učenika manje nego u prošloj školskoj godini”, navode iz Agencije za statistiku BiH za Nezavisne.com.

Stručnjaci navode da posebno brine smanjenje broja osnovaca, dok srednja škola nije obvezna, pa je i to, zajedno sa demografskim faktorima, jedan od razloga zbog čega je broj srednjoškolaca smanjen.

Međutim, gotovo je nemoguće pronaći dio države u kojem je demografska slika povoljna.

Školska zvona na satove pozivaju sve manje učenika, zbog čega i učitelji, nastavnici i profesori strahuju za svoju budućnost.

Tako, primjerice, u Hercegovini konstantno opada broj učenika, što se posebno primijeti pri upisu prvašića.

“Smanjuje se stalno broj učenika, a posebice kada je riječ o područnim školama, od kojih neke budu i ukinute. Razlozi su višestruki. Imate demografska kretanja, a osim toga, sve je manje sklopljenih brakova, a samim tim i manje djece”, podvlači Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva ravnatelja osnovnih škola hercegovačke regije.

Po njegovim riječima, ovakav razvoj situacije plaši i prosvjetne radnike, jer strahuju za svoju budućnost. Ugrožena je, ističe, norma, a samim tim i plaća zaposlenih u prosvjeti.

I učitelji, nastavnici i profesori strahuju za svoju budućnost

“Ozbiljno je ugrožen posao, odnosno egzistencija prosvjetnih radnika. Kod nas je strogo povezana norma s brojem odjeljenja, odnosno brojem djece. Kada nekome fali 20 posto norme, manji su i radni staž i plaća”, pojašnjava Mrdić.

U Zeničko-dobojskoj županiji ove školske godine redovnu osnovnu školu pohađa 32.346 učenika, a 2009/2010. ih je bilo čak 38.427.

“Teško je kazati koji su razlozi za ovakvo stanje. Vjerojatno ima niz faktora. Mislim da je i nezaposlenost jedan od razloga, zbog čega se mladi za brak jako kasno odlučuju, a to se odražava i na smanjen broj učenika”, naglašava Rasim Bajrić, pomoćnik ministra za obrazovanje u Zeničko-dobojskoj županiji.

Demograf Stevo Pašalić ističe da se broj osnovaca u RS u prosjeku smanjuje za 2.500 do 3.000 godišnje.

“I buduća demografska kretanja i dalje ukazuju da ćemo imati smanjeno rađanje, a potom i društveno-ekonomske posljedice, poput smanjenja školske populacije i smanjenja kontingenta radne snage u mlađoj dobi”, upozorava Pašalić.

Ovaj demograf ističe da će to sve utjecati na razvoj u cjelini i samim tim se postavlja pitanje – gdje je izlaz.

“Kada je RS u pitanju, mi moramo sve institucije angažirati i konačno definirati kako gledamo na revitalizaciju stanja”, naglašava Pašalić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok