Zamjenica predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Borjana Krišto kazala je za Klix.ba kako će HDZ učiniti sve da konstruktivno djeluje i da počnu neki iskoraci u BiH u smislu implementacije izbornih rezultata.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović otvoreno je poručio kako će stranke okupljene oko HNS-a inzistirati na izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH.

Na upit vjeruje li kako će se postići minimalni konsenzus za rješavanje ovog problema koji opterećuje odnose u BiH, Krišto kaže kako su izmjene Izbornog zakona BiH neophodne radi BiH, njene političke stabilnost, sigurnosti i prosperiteta kao i bh. EU i NATO puta.

"Mi ćemo učiniti sve da kao politička opcija konstruktivno djelujemo i da počnu neki iskoraci u BiH u tom pravcu. Znamo da su ovo prioriteti", rekla je Krišto.

Kako kaže, slijepo se ušlo u izborni proces, zbog čega se država dovela u situaciju da ne postoje ustavni i zakonski uvjeti za implementaciju izbornih rezultata u potpunosti.

Krišto je naglasila kako je popuna domova naroda stvar implementacije odluke Ustavnog suda BiH.

"Jasno je rečeno da se ona može provesti samo kroz Izborni zakon BiH, a to može uraditi samo Parlamentarna skupština BiH", kazala je Krišto.

Istaknula je kako o implementaciji odluke Ustavnog suda BiH ne može govoriti jer je to stvar BiH koju tvore Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi zajedno sa drugim građanima koji u njoj žive.

"Političke opcije koje imaju legitimitet u ime naroda i građana trebaju se dogovoriti. Faktički svatko tko je dio zakonodavne vlasti ima odgovornost u skladu sa svojim demokratskim kapacitetom", rekla je Krišto za Klix.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok