Županijski sud u Zagrebu preinačio je presudu te je smanjio kaznu nekadašnjem zapovjedniku Hrvatskoga vijeća obrane iz Mostara Marku Radiću s 27 godina na koliko ga je osudio Sud BiH na 12,5 godina zatvora jer je odbacio kvalifikacije udruženog zločinačkog pothvata.

Kako je u petak izvijestio portal Detektor koji prati procesuiranje ratnih zločina, vlasti BiH su u listopadu udovoljile Radićevom zahtjevu i odobrile nastavak odsluženja kazne u Hrvatskoj. Radića je Sud BiH pravomoćno osudio za ratne zločine nad Bošnjacima na području Mostara navodeći da je bio dio udruženog zločinačkog pothvata.

Detektor je objavio i presliku odluke Županijskog suda u Zagrebu koji je razmatrao prihvaćanje presude Suda BiH te utvrdio kako u Kaznenom zakonu Republike Hrvatske ne postoje odredbe o UZP-u.

“Radnje počinjenja kaznenog djela pod točkama 2., 3. i 5. izreke strane presude opisane su tako da udovoljavaju utvrđivanju krivnje po osnovi sudjelovanja u tzv. udruženom zločinačkom pothvatu. No, kako taj institut nije svojstven niti kontinentalnom pravu tako ni hrvatskom pravu, opisane radnje nije moguće podvesti pod zakonski opis nekog kaznenog djela”, stoji u presudi Županijskog suda kojom je Radiću preinačena kazna.

Državni ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša ranije je potvrdio kako je odobrio Radićevo izdržavanje kazne u Hrvatskoj na temelju toga što je BiH članica Europske konvencije o transferu osuđenih osoba, prema kojoj svaka osuđena osoba ima pravo da izrečenu kaznu zatvora ili dio kazne izvršava u državi svoga državljanstva.

"Prema ovoj konvenciji između BiH i drugih država izvrši se godišnje na desetine transfera osuđenih, tako da je u 2017. realiziran 91 transfer osuđenih, dok je u ovoj godini zaprimljen 51 transfer”, naveli su u ministarstvu pravde BiH.

Marko Radić je za vrijeme rata bio zapovjednik Prve Bjelopoljske bojne u sklopu Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Prema presudi sudjelovao je u uspostavi zatvora, te je naložio nezakonito uhićenje više bošnjačkih civila. Odgovoran je i za odvođenje muškaraca na prisilni rad, njihovo držanje u brutalnim, ponižavajućim i nehumanim uvjetima. (Hina)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH