”BiH nikada neće postati članica Europske unije, jer su joj postavljeni politički i pravno nepošteni uvjeti”, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović u emisji Reflex OBN televizije urednika Nine Raspudića.

”Birokrati će vam stalno ponavljati ‘Sejdić Finci, Sejdić Finci’, pitajte ljude na ulici ‘Šta je to’, nemaju pojma”, rekao je Milanović kritiziravši politiku Bruxellesa prema BiH i istaknuvši kako pred BiH ne treba stavljati ovakve uvjete.

”Bosna i Hercegovina je moj prvi favorit za članstvo u EU. Ne samo radi Hrvata u BiH, ali jako puno i zbog Hvata koji imaju putem hrvatskog i europsko državljanstvo. Međutim, to nije dovoljno. Šta ćemo ih poslati u Hrvatsku i Njemačku da se presele? Oni trebaju ostati. I zato naglašavam da kriteriji za BiH ne mogu biti isti kao i za Hrvatsku, a naročito politički kriteriji u kojima se insistira na provođnju nekih sudskih odluka koje su u BiH bez konsenzua nesprovodive”, rekao je Milanović dodavši kako pri tome misli na Ustav i presudu Sejdić- Finci.

”Što god da ja osjećao intimno humanistički prema tome to je nemoguće. Ustav Bosne i Hercegovine je dio paketa u Daytonu. To je aneks. To je međunarodni ugovor. Da bi ga se promijenilo ne možete to učiniti zavrtanjem ruke, taj ustav je bio na snazi u trenutku ulaska BiH u Vijeće Europe, taj Ustav je i danas na snazi, i nije mijenjan nijedan zarez. Dakle, ako je tada bio u skladu s općim dokumentima Vijeća Europe onda je valjda i danas”, rekao je Milanović istaknuo kako je retroaktivno tražiti od države da mijenja svoj Ustav, koji je nasavršen kao i svaki ustav, nepošteno politički i pravno.

Milanović je pritom spomenuo primjer Cipra u čijem ustavu stoji kako Grk mora biti predsjednik te da i neke zemlje u EU imaju svoj slučaj ‘Sejdić-Finci’.

Na pitanje je li insistiranje da ne mogu početi pristupni pregovori dok se ne riješi presude ‘Sejdić Finci’ zatvaranje vrata unaprijed BiH, Milanović je rekao kako je to dizanje BiH na razinu radarskog zaslona da ne bude u sjeni.

Rekao je kako politički lideri Europe moraju biti svjesni da postoji ta BiH koja uz ovakav odnos Bruxellesa prema njoj neće nikad postati članica EU

”Nema šanse. Srbija je počela pregovore kao što vidimo super. Albanija nije, ali je članica NATO-a. Dakle paradoks, država kojoj priznajete da ima vojsku usklađenu sa standardima NATO-a kao nije dovoljno dobra da počne pregovore s Europskom unijom. To teba promijeniti jer će na kraju jedini zaključak biti da je to zato jer su većinski muslimani. To je nepošteno i krivo. Crna Gora je započela pregovore. Želimo joj sve najbolje. Ali Bosna i Hercegovina, uz ovakav odnos neće započeti nikad”, rekao je hrvatski premijer u emisiji Reflex OBN televizije koja se prikazuje nedjeljom.

Bljesak.info

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok