Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da nakon formiranja novog saziva Predsjedništva BiH dođu u službeni posjet BiH, ali to se vjerojatno neće dogoditi, izjavio je visoki državni dužnosnik za Jutarnji list.

- Nema nikakve šanse da premijer ili predsjednica prihvate Komšićev poziv jer sve što on radi ruši Daytonski sporazum. U Daytonu je BiH dogovorena kao država sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda koji biraju svoje predstavnike, a Komšićev izbor ruši spomenutu konstitutivnost. Zato s njim nema smisla razgovarati jer pri izradi Daytonskog sporazuma nikome nije padalo na pamet da je moguće ovako izigravati dogovor o ustroju BiH, izjavio je ovaj utjecajni političar.

A na naše pitanje ne prijeti li onda opasnost zastoja u komunikaciji između Hrvatske i BiH, dobili smo potvrdan odgovor: - Izgleda da moramo biti rezolutni jer je to jedini način da u Europskoj uniji shvate da je u pitanju veliki problem, i počnu ga rješavati. Prisiljeni smo na ovo.

U Komšićevom pozivu (koji je odaslan iz njegove stranke Demokratska fronta, a ne službenih institucija susjedne države) piše: - S obzirom da predsjednica i premijer Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković kontinuirano izražavaju zabrinutost stanjem u BiH i da pred međunarodnim govornicama tematiziraju društvene i političke prilike u našoj državi, pozivam ih da odmah nakon formiranja novog saziva Predsjedništva BiH, načine službeni posjet Sarajevu, odnosno Predsjedništvu BiH.

Usto se dodaje i da je "potrebno razgovarati o svim otvorenim pitanjima između dvije države, pa čak i onim pitanjima koja su unutarnja pitanja BiH i Hrvatske na razini institucija, u duhu razumijevanja i obostranog poštivanja. Vjerujem da je potrebno razgovarati o pitanju granica, povratu imovine Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, problemu Buškog jezera, ali i o svim drugim pitanjima za koje službeni Zagreb izražava interes”.

Inače, Komšić je nedavno Europskoj komisiji pismeno optužio Hrvatsku i hrvatske europarlamentarce za narušavanje stabilnosti Bosne i Hercegovine kao države i cijele regije. Inauguracija novoizabranih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine zakazana je za 20. studenog, i tada bi svečanu prisegu trebali položiti Komšić, Šefik Džaferović i srpski član Milorad Dodik, koji to odbija napraviti pa će biti zanimljivo gledati kako će Predsjedništvo uopće funkcionirati.

U utorak je objavljeno i da je Željko Komšić u službenom posjetu Zagrebu, međutim, u Vladi i Predsjedničkom uredu o tome nisu imali informacije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok