Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici, održanoj u Mostaru donijela ažuriran Akcijski plan za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji BiH (APOEF).

Učešće obnovljivih izvora energije 2020. godine u sektoru električne energije iznosit će 44 posto, u sektoru energije za grijanje i hlađenje 49 posto i u prometu deset posto.

Federalna vlada dala je suglasnost na Rebalans plana ovogodišnjeg poslovanja JP Ceste FBiH, kojim je planiran prihod od 88,13 milijuna maraka, što je 19 ili 13,93 milijuna maraka više u odnosu na prvobitno planiranih 74,20 milijuna.

Prihvaćen je izvještaj o poslovanju JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar za 2017. godinu, u kojoj su ostvareni prihodi od 140.518.501 maraka, što je 4,42 posto više od planiranog.

Nakon što je razmatrala informaciju o statusu i aktivnostima Veterinarske komore Federacije BiH, Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da, u suradnji s drugim mjerodavnim institucijama, provede detaljnu kontrolu rada te institucije.

Vlada FBiH prihvatila je informaciju Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti o upisu učenika u osnovne i srednje škole u školskoj 2018/19. godini u Federaciji BiH, s predloženim preporukama, i zadužila Generalno tajništvo Vlade FBiH da tu informaciju s preporukama uputi vladama županije.

Kako je navedeno, razlozi kontinuiranog smanjenja broja učenika osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH mogu se tražiti, prvenstveno, u negativnim demografskim trendovima, kao što su pad nataliteta posljednjih godina, ali i migracije stanovništva, koje uključuju i iseljenja obitelji s maloljetnom djecom u druge države, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Kako je navedeno, u FBiH obvezno devetogodišnje osnovno obrazovanje uvedeno je u školskoj 2004/05. godini u Unsko-sanskoj, Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj, Bosansko-podrinjskoj i Sarajevoj županiji, a od školske 2009/10. godine provodi se u svim županijama Federacije BiH.

U županijama koji su posljednji prešli na devetogodišnje osnovno obrazovanje, prva generacija učenika koji su završili devetogodišnje osnovno obrazovanje u tekućoj školskoj godini upisala se u prvi razred srednje škole (Srednjobosanska, Zapadnohercegovačka i škole u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koje realiziraju nastavni plan i program Zavoda za školstvo Mostar).

S obzirom na to da je u svim županijama zabilježeno da je prva generacija koja je pohađala osnovnu školu po devetogodišnjem programu bila malobrojnija od generacija prije i poslije nje, to se ove godine, očekivano, odrazilo i na smanjen broj upisanih učenika u prvi razred srednjih škola u Srednjobosanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji.

Nastava u osnovnim i srednjim školama u školskoj 2018./19. godini počela je 3. rujna 2018. godine u svim županijama u Federaciji BiH. Analizom trenda kretanja broja učenika upisanih u prvi razred osnovnih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine od školske 2014/15. do školske 2018/19. godine, može se uočiti smanjenje broja učenika koji se upisuju u prvi razred osnovne škole.

Broj učenika upisanih u prvi razred osnovne škole u Federaciji BiH u petogodišnjem se razdoblju smanjio za 2.215 ili 9,95 posto. Ukupan broj učenika osnovnih škola u FBiH također se kontinuirano smanjivao u razdoblju školske 2014./15. - 2018./19. godine.

Broj učenika osnovnih škola u Federaciji BiH se u petogodišnjem razdoblju smanjio za 10.398 ili 5,34 posto, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Analizom trenda kretanja broja učenika upisanih u prve razrede srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine od školske 2014./15. do školske 2018./19. godine, može se uočiti smanjenje broja učenika koji se upisuju u prvi razred srednje škole. Broj učenika upisanih u prvi razred srednje škole u Federaciji BiH se u petogodišnjem razdoblju smanjio se za 6.083 ili 25,08 posto.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok