Iz Izaslanstva EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH danas je priopćeno da, u svjetlu različitih medijskih navoda u pokušaju interpretacije stava EU o nedavno održanim izborima u BiH i ulozi Središnjeg izbornog povjerenstva, Izaslanstvo EU i Ured specijalnog predstavnika EU žele jasno istaći da EU podržava Preliminarne nalaze i zaključke ODIHR-a o nedavno održanim izborima u BiH, objavljene 8. listopada.

Također, dodaju da su ih podržali izborni promatrači Europskog parlamenta, Parlamentarnih skupština OSCE-a, Vijeća Europe i NATO-a.

– Do kraja ove godine očekuje se da će ODIHR objaviti preporuke za poboljšanje izbornog sustava u Bosni i Hercegovini i EU je spremna podržati hitnu primjenu tih preporuka. Bosna i Hercegovina nema vremena na gubljenje kada je riječ o rješavanju nedostataka izbornog sustava – priopćeno je.

Ističu kako će Europska komisija prilikom pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU uzeti u obzir i provođenje izbora u skladu s demokratskim standardima.

– Nezavisnost Središnjeg izbornog povjerenstva je neophodan preduvjet za funkcionalan izborni sustav. Trenutni pritisci na Središnje izborno povjerenstvo koje vrše političke stranke i drugi akteri su potpuno neprihvatljivi. Istovremeno, Središnje izborno povjerenstvo dužno je postupati u zakonskim okvirima koji uređuju njeno djelovanje – navedeno je u priopćenju Izaslanstva EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH. (Dnevnik.ba)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok