Ako je suditi prema izjavama meteorologa, trenutačno smo u najtoplijem tjednu u lipnju ove godine, a očekuju nas uz tople dane i duge tople noći. Temperature će se samo u najvišem gorju spuštati ispod 30 stupnjeva.

Ekstremi vremena

S obzirom da se prije dva tjedna u mnogim bh. mjestima grijalo i ložila drva, mnogi su zaključili kako vrijeme ide iz ekstrema u ekstrem, a tomu svjedoči i čitav niz primjera. Ono što zabrinjava građane posljednjih dana je povećan broj zmija. Na putu od Gruda do Mostara na cesti se može vidjeti veći broj ubijenih, ali i onih koje mirno klize preko ceste. Mještani nam govore kako je svake godine zmija sve više. Stariji ističu kako su nekad bježale od ljudi, a danas je i to postalo sve rjeđe. Napadi su postali sve učestaliji. - Postoje danas i rastjerivači zmija, ali ja toj tehnici ne vjerujem. I dalje mislim da su domaće mačke najbolje rješenje za opasne predatore - govori nam stariji Gruđanin dok nekoliko domaćih mačaka odmara oko njegovih nogu. Kako nekad, tako i danas, mačke kao uspješni lovci na štakore i zmije ponovno su postale pravi hit među kućnim ljubimcima. A zmija će ove godine biti više od nekog okvirnog prosjeka. Zimski san, s obzirom da zime u pravom smislu nije ni bilo, zasigurno nisu dobro odradile. - Bilo bi nelogično da se zmije nisu pojavile. Naglo je otoplilo i one su napustile staništa gdje su prezimile, stoga je normalno da ih se viđa u većem broju - govori nam Stjepan Prgomet, ravnatelj Veterinarske stanice Mostar.

Uzroci agresivnosti

Ističe kako kada su zime oštre, bez obzira na klupka, znatan broj zmija ne preživi, tako da ih na proljeće bude manje, ali ove godine neće biti tako... - Ove godine su gotovo sve preživjele pa možemo očekivati i veće zmije nego inače. One tijekom cijele zime budu u hibernaciji. Zmije s jednog područja zimski san provedu u klupku, a nakon nastupanja određenih temperatura prve na površinu izlaze ženke i pripremaju se za oplodnju, a nakon nekog vremena i mužjaci - kazao nam je Prgomet. Još prošle godine, Prgomet je nagovijestio veći broj zmija na ljeto 2014., ali je i otkrio uzroke njihove agresivnosti. - Promjena u ponašanju može biti izazvana time da su gladne pa se one ne boje ničega kako bi došle do hrane. Ući će i na prostore gdje očekuju da će doći do hrane. Zbog povećanog broja mladih zmija očekivati je i najezdu zmija u idućoj godini - kazao je tada Prgomet. Kako sada stvari stoje stručnjaci i njihove prognoze su točne. Blagu zimu zmije su bez problema preživjele i sigurno je da će se ove sezone susresti s ljudima u većem broju.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok