Zbog činjenice kako BiH još uvijek ima jedan od najviših postotaka smrtnosti u prometu na svijetu, postavlja se pitanje kakvu obuku mladi vozači imaju u autoškolama i koliko je ona sukladna propisima za ovu oblast, piše Večernji list BiH.

Prema informacijama koje su nam dostavljene iz Asocijacije autoškola BiH, u ovoj oblasti je u posljednjih šest godina vladao kaos. On je nastao nakon što je 2012. godine ukinut pravilnik koji je regulirao ovu oblast na području cijele BiH. Tada počinje mijenjanje cijena i brojni popusti, a sve nauštrb kvalitete edukacije novih vozača.

Propusti u obukama

- Jedna autoškola u Republici Srpskoj reklamira cijenu osposobljavanja od 570 KM za B kategoriju i C1 potkategoriju. Za ove dvije kategorije potrebno je izvesti 32 sata teorijske nastave, 35 sati praktične obuke za B kategoriju i 12 sati praktične obuke za C1 potkategoriju. Druge autoškole reklamiraju kako daju teorijsku nastavu besplatno. Zaključak je da pojedinci skraćuju praktičnu nastavu za čak 70 posto, a teorijsku nastavu ne provode, prema ovome, gotovo nikako. Korupcija je na svakom koraku u ovakvim procesima, a mi onda gledamo kako nam po cestama ginu cijele obitelji - rekao nam je predsjednik Upravnog odbora Asocijacije autoškola BiH dipl. ing. prometa Zdravko Ivić.

Dodaje kako u cijelosti podržava odluku Ministarstva prometa i veza BiH o izjednačavaju cijena obuke za vozače jer samo na taj način će autoškole biti prisiljene raditi u cijelosti po propisima.

- Samo stalnom kontrolom rada autoškola možemo doći do standarda koje svi želimo i nadamo se da će zaživjeti i u BiH. I kandidati za polaganje moraju inzistirati da dobiju ono što propisi nalažu, a ne skraćene procedure gdje ništa ne mogu naučiti - zaključio je naš sugovornik. Sličnog mišljenja je i njegov zamjenik Pero Čule, dopredsjednik Asocijacije autoškola BiH, koji nam je rekao kako usklađivanje cijena polaganja vozačkog ispita ne znači da će doći do novog rasta cijena.

Sve ostaje isto

- Kod nas u Hercegovini cijene će ostati iste kao i do sada, barem kada je u pitanju praktična obuka vozača. Teorijska nastava poskupjet će prema procjenama oko 60 maraka jer je došlo do povećanja cijene sata nastave.

U svakom slučaju, neće biti većih promjena u odnosu na dosadašnje stanje - rekao nam je Čule. To znači kako će polaganje vozačkog ispita za B kategoriju biti oko 1600 maraka, kao i do sada. Iako je za mnoge ovo previsoka cijena, stručne službe odlučile su kako za taj novac mladi vozači mogu i trebaju dobiti potrebno znanje o prometu i steći vještinu upravljanja vozilima. Nadati je se kako ćemo pozitivne promjene, a ne samo u cijeni, doživjeti uskoro i na prometnicama koje su već godinama simbol stradanja mladih ljudi zbog neprilagođene brzine i nepoznavanja pravila u prometu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok