Pitanje popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nije pitanje međunarodne zajednice, zbog čega smatramo da odluku treba donijeti SIP i to odluku koju će bazirati na zakonodavnom i ustavnom okviru - izjavio je jučer u Sarajevu šef Izaslanstva EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Naglasio je da je od iznimne važnosti formirati vlasti u BiH nakon parlamentarnih listopadskih izbora, ohrabrujući Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH da donese odluku o popuni Doma naroda.

Venecijanska komisija, kako je kazao, smatra da je za popunu Doma naroda Parlamenta FBiH moguće primijeniti bilo koji od dva popisa stanovništva iz 1991. ili iz 2013. godine. Ova komisija savjetodavno je tijelo Vijeća Europe koje se bavi ustavnim i izbornim pitanjima te djelovanjem demokratskih institucija, a na njena mišljenja se oslanjaju institucije Europske unije.

Podsjetio je i da je Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH, koji je tumač Daytonskog mirovnog sporazuma čiji je sastavni dio i Ustav BiH, za razliku od EU koja nema ta ovlaštenja, iznio jasno mišljenje da se za popunu Doma naroda treba koristiti popis stanovništva iz 1991. godine.

- Stoga trebate izvući vlastite zaključke, ali najvažnije je da se donese odluka koja će na kraju biti i implementirana - zaključio je Wigemark.

Članovi SIP-a još nisu donijeli odluku o tome kako će se imenovati izaslanici u Doma naroda Parlamenta Federacije BiH odnosno da li će se za broj mandata koristiti popis stanovništva iz 1991. ili 2013. godine. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH