General Armije Republike Bosne i Hercegovine Ramiz Dreković uhićen je jutros, doznaje "Dnevni avaz".

Pripadnici SIPA-e priveli su generala Drekovića po naredbi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. On je, kako se doznaje, optužen, po komandnoj odgovornosti za ratne zločine počinjene na području Kalinovika 1995. godine.

Tužiteljstvo BiH Drekovića tereti za neselektivno granatiranje općine Kalinovik, kada je poginulo jedno dijete, a pet osoba je ranjeno.

Ramiz Dreković rođen je 10. svibnja 1956. godine u Vesenićima, u općini Tutin. Nakon završene srednje škole upisuje vojnu akademiju koju završava 1980. godine u Banjoj Luci. Vojničku karijeru u bivšoj JNA započeo je u Bjelovaru, a samoincijativno je napušta u rujnu 1991. godine u činu kapetana prve klase. Iz Bjelovara se vraća u BiH, u Bihać gdje se stavlja na raspolaganje Patriotskoj ligi. Međutim, napušta Patriotsku ligu i prelazi u Centar službi sigurnosti Bihać gdje obavlja poslove inspektora za obrambene pripreme, te do početka rata radi na organiziranju otpora.

Početkom 1992. godine preuzima dužnost komandanta Općinskog štaba TO i na toj dužnosti ostaje do kraja kolovoza 1992. godine. Tada postaje komandant novoformirane Unsko-sanske operativne grupe. Prema naredbi Štaba vrhovne komande OS RBIH od 14. listopada 1992. godine, postavljen je za komandanta 5. korpusa. Odlukom Predsjedništva RBiH od 14. prosinca 1993. godine, unaprijeđen je u čin brigadnog generala, a 19. siječnja 1994. godine na osnovu odluke istog državnog organa preuzima Četvrti korpus ARBiH.

Nakon zapovijedanja 4. korpusom obavlja i poslove načelnika Uprave za politička pitanja Generalštaba Armije RBiH. Nakon rata i formiranjem Vojske FBiH bio je na dužnosti zamjenika komandanta Komande obuke i doktrine. Na 5. godišnjicu formiranja Armije RBiH, 15. travnja 1997. godine, unaprijeđen je u čin divizijskog generala.

U poslijeratnom razdoblju je i umirovljen. Kao takav, bio je savjetnik u uredu nekadašnjeg premijera FBiH Nedžada Brankovića, a posljednji angažman mu je - savjetnik federalnog ministra za branitelje i invalida rata Salke Bukvarevića.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH