U Federaciji BiH od početka ove godine umrlo je 125 beba, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku!

Njihova smrt veže se uz sindrom iznenadne dojenačke smrti, u narodu zvane “smrt u kolijevci”.

Sindrom je, kažu liječnici, zastrašujući jer može pogoditi bilo koje dijete, bez ikakvog upozorenja. U izvješću Zavoda navedeno je da je u siječnju umrlo pet beba, u veljači i ožujku po 17, u travnju 14, u svibnju i lipnju po 13, u srpnju 14, u kolovozu 18, u rujnu 14, s tim da za listopad i studeni nedostaju podaci.

No, kad je riječ o smrti beba u prošloj godini, prema izvješću Zavoda, u FBiH zabilježena je rekordna smrtnost, čak najveća u regiji, a umrle su 162 bebe! Iako statistika zabrinjava, o tome nitko ne priča, a smrt beba ostaje pod velom tajni.

Visoku stopu smrtnosti beba Federacija BiH bilježi od 2014. godine, tijekom koje je, prema podacima Zavoda, umrlo 127 beba. Ova crna statistika povećana je 2015. kad je dojenačka smrt odnijela 154 bebe, a godinu poslije 147! To znači da stopa mortaliteta iznosi 9,2 posto, dok je u Islandu, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, Luksemburgu, Sloveniji i Češkoj rizik umiranja upola manji!

Prosjek u cijeloj Europskoj uniji je 4,18 i opada. Gole brojke pokazuju da je dojenačka smrtnost duplo veća u odnosu na prosjek zemalja EU-a.

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH i istraživanja pod nazivom “Zdravstveno stanje stanovništva 2016.”, vodeći uzrok smrti dojenčadi su problemi s plućima i njihova nezrelost. Velika smrtnost beba izazvana je i poremećajima nastalim tijekom trudnoće majke ili zbog male težine novorođenčadi te zbog gušenja i srčanog zastoja.

Zabrinjavajuće je visok postotak smrti beba koje su se tijekom rođenja zarazile bakterijama u bolnicama. Prema izvješću, 4,5 posto novorođenčadi umre od sepse! Dragan Đokanović, najbolji neonatalog u BiH, kazao je u izjavi za Avaz da zdravo rođene i bebe rođene u terminu nisu u opasnosti od “smrti u kolijevci”. Ističe kako mnogo čimbenika utječe na zdravlje bebe te da je roditeljska briga samo vrh ledenog brijega.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok