Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH potvrdila je zakonitost postupanja Porezne uprave Federacije BiH u slučaju oporezivanja freelancera, priopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

"Povodom provedenih aktivnosti Porezne uprave FBiH u vezi s oporezivanjem fizičkih osoba - građana koji ostvaruju prihode iz inozemstva i iste naplaćuju putem PayPal-a ili nekog od drugih servisa elektronskog on-line plaćanja ili izravno na devizne račune, odnosno na druge vrste računa otvorenih kod poslovnih banaka i prigovora koji je tim povodom upućen Agenciji za zaštitu osobnih podataka u BiH protiv Porezne uprave FBiH i protiv poslovnih banaka, obavještavamo porezne obveznike i javnost da je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH donijela Rješenje kojim je prigovor žalitelja odbijen kao neosnovan", navode iz Porezne uprave Federacije BiH, prenosi N1.

U rješenju Agencije se navodi da je Porezna uprava u provođenju aktivnosti prikupljanja podataka o prilivu sredstava na transakcijske račune kod poslovnih banaka u cilju utvrđivanja eventualne porezne obveze određenog broja olsoba, koji su ostvarivali prihod iz inozemstva, postupala u skladu sa nadležnostima propisanim Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH i Zakonom o porezu na dohodak. Agencija također, navodi da nije došlo do povrede privatnosti, prilikom podnošenja zahtjeva poslovnoj banci za dostavu podataka o prilivima sredstava na njezin transakcijski račun putem PayPall sustavai daljnjom obradom podataka od strane Porezne uprave.

"Potvrđeno je da je zakonska obveza poslovnih banaka da dostave osobne podatke Poreznoj upravi i da za navedeno ne treba saglasnost korisnika računa s obzirom da je Porezna uprava, saglasno Zakonu o Poreznoj upravi FBiH i Zakonu o porezu na dohodak, nadležna za obradu osobnih podataka poreznih obveznika. Dakle, Agencija je utvrdila da dostavljanjem podataka od strane poslovnih banaka Poreznoj upravi, te daljnjom obradom podataka od strane Porezne uprave nije došlo do povrede relevantnih propisa, a time ni odredbi člana 4. stav.1. točka a) Zakona o zaštiti osobnih podataka", stoji u priopćenju.

Porezna uprava ponovno je pozvala porezne obveznike fizičke osobe - građane koji ostvaruju prihode iz inozemstva i iste naplaćuju putem PayPal-a ili nekog od drugih servisa elektronskog on-line plaćanja ili izravno na devizne račune, da ne nasjedaju na priče plasirane od nesavjesnih i neodgovornih osoba koji koriste sve načine da izbjegnu plaćanje zakonom propisanih obveza.

"Pozivamo sve porezne obveznike da izvrše obveze propisane zakonom i da prijave sve prihode nadležnoj organizacijskoj jedinici Porezne uprave FBiH. Naglašavamo, da će Porezna uprava FBiH biti prinuđena postupati u skladu s važećim zakonskim i podzakonskim aktima, i da će sankcionirati sve osobe koja ne budu izvršavale svoje obveze u skladu sa zakonom", navode iz Porezne uprave Federacije BiH.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u