Istraživanje nafte i plina na području Federacije moglo bi uskoro krenuti.

Naime, federalna Vlada na svojoj jučerašnjoj sjednici donijela je odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavu usluga pravne osobe kao stručnog konzultanta koji će joj pružiti konzultantske usluge u pripremi, provođenju javnog nadmetanja i izradi natječajne dokumentacije za raspisivanje međunarodnog javnog poziva za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH. Piše Večernji list BiH.

Preporuka Povjerenstva

Prihvaćena je preporuka Povjerenstva za provođenje postupka javne nabave ovih usluga za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH ponuđaču IHS Global Ltd, London za ponuđenu cijenu 1,275.643,80 konvertibilnih maraka bez PDV-a. Dana je suglasnost federalnom ministru energije, rudarstva i industrije da potpiše ugovor s odabranim konzultantom, a ugovor će biti dostavljen na potpis izabranom ponuđaču IHS Global Ltd, London po završetku roka od 10 dana od dana kada je ponuđač obaviješten o izboru najpovoljnije ponude. Podsjetimo, američka naftna kompanija Amoco je 1989. godine dobila ekskluzivna prava da istražuje naftu u BiH, zajedno s britanskom konzultantskom kućom Exploration Consultants Limited (ECL). Te dvije tvrtke u svom istraživanju otkrile su naftu na sjeveru i jugu BiH.

Rat u BiH je ubrzo počeo i spriječio ulaganja u naftna polja i bušenje. Zbog toga već 25 godina nema daljnjih aktivnosti u vezi s istraživanjem nafte. Nafta se prostire između dvaju bh. entiteta i njezina nalazišta, koje najviše obećava, a nalazi se u Orašju s oko 180 milijuna barela, piše novinarka Nadina Ronc u svojoj analizi. ECL-ov projekt trajao je pune dvije godine i u to vrijeme uzet je kredit od 2,5 milijuna dolara od Svjetske banke. Kompanija Amoco financirala je cijeli projekt svojim novcem jer su uspjeli osigurati ekskluzivni ugovor s bosanskom tvrtkom Energoinvest.

Stanje u Aluminiju

Posljednja procjena australske kompanije Key Petroleum je da Federacija BiH ima oko 600 milijuna tona nafte. Otkako su počeli testovi i istraživanja, oko 70 bušotina pokazalo je pozitivne rezultate. Prema istraživanjima, područja BiH u kojima postoje značajne količine nafte su Drežnica, koja se nalazi sjeverno od Mostara, cijeli širi plan Dinarida i Posavina, od Šamca do Semberije te Majevica. Na jučerašnjoj sjednici Vlada Federacije BiH upoznata je i s informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva industrije o trenutačnom stanju u gospodarskom društvu Aluminij d.d. Mostar. Dana je preporuka tijelima upravljanja da nastave poduzimati mjere i aktivnosti, koje su u okviru zakona, na reprogramiranju obveza vezanih za dugovanje Aluminija na 15 godina, a u cilju sanacije. Vlada će nastaviti aktivno pratiti stanje u ovom gospodarskom društvu.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH