Blagdani u BiH su završili. Božić su proslavili i katolici i pravoslavci, Novu godinu svi narodi i sada nam ostaje surova stvarnost, odnosno na čemu smo.

- Nakon divnog prosinca stigla mi je tko zna koja rata kredita, kao i otplata za bijelu tehniku koju sam uzimao proteklog mjeseca. Ovaj siječanj uvijek dođe kao otrježnjenje - govori nam čovjek iz Mostara s kojim smo prokomentirali ove dane, piše Večernji list BiH.

Iako BiH nema službenih podataka, više od milijardu maraka potrošeno je od početka prosinca do danas na bogatiju potrošačku košaricu koja je uveličala blagdane, zatim na darove, vatromet, odlazak na odmor i sve ono što prati blagdanske mjesece.

Preživljavanje u siječnju

Ima i onih koji su uzeli pozajmicu kako bi upotpunili ove blagdanske dane svime, a kasnije otišli na neki odmor. Ne u Alpe, s obzirom na to da one zahtijevaju dublji džep, ali Blidinje ili Kupres za hercegovačke uvjete itekako su dovoljni i prelijepi. Međutim, ako se može bez pozajmica, to je najbolja stvar.

Financijska savjetnica Ljerka Markota, kada je preživljavanje siječnja u pitanju, pozvala je na samodisciplinu. Također, već sada je potrebno pripremati se za siječanj iduće godine kako se ne bi ponovno govorilo o istim problemima, odnosno o činjenici da je u prosincu bilo veselo, trošilo se i uživalo, a u siječnju samo se čeka ona plaća u veljači da bi se konačno moglo početi disati jer je ona iz siječnja otišla na brojne troškove.

- Bilo bi dobro stvarati jednu takvu zalihu sitnih darova - rekla je svojedobno Markota. Stručnjaci, pak, savjetuju - tijekom cijele godine trošite samo ono što zarađujete jer to je vaše. Međutim, u BiH se često prelazi granica.

Član udruge koja se bavi temom iseljavanja iz BiH kaže nam kako je najviše onih koji su trošili preko mjere napustilo zemlju proteklih godina. - Ako zarađujete, primjerice, 1000 maraka mjesečno, nema logike da trošite 1200 KM, a onda se iščuđavate kako se na kraju godine, kad se sve zbroji i oduzme, ne može preživjeti, stvoreni su minusi, treba vratiti novac onima od kojih je posuđen, onima kojima smo ostali dužni nešto i slično.

Nije iznenađenje što se na početku godine najviše ide iz zemlje. To je ono bolno otrježnjenje, a da bi se s time prestalo, potrebno je živjeti u granicama mogućnosti - kaže nam član udruge koji posebno prati temu odlazaka. Stručnjaci savjetuju i kako se već ovog mjeseca krene u plan štednje.

Rasporedite potrošnju

- Analizirajte koliko trošite svaki mjesec te identificirajte područja u kojima trošite previše. Nemojte trošiti više nego što zarađujete. Kad stavite na papir koliko na što potrošite, i sami ćete se iznenaditi koliko novca bacate na kave i ručkove - stoji na stranicama portala novac.hr. Siječanj je tek prošao trećinu svog djelovanja, a mnogima u Bosni i Hercegovini čini se da već predugo traje. Ako se pravilno rasporede financijske obveze, i siječanj i ostali mjeseci mogu biti jednostavniji.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok