Pripremljen je prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31. prosinca 2019. godine, a mnoge koji planiraju kupiti automobile na benzinski, dizelski i hibridni pogon zasigurno raduje ta činjenica.

Primjerice, pri uvozu vozila proizvedenih u EU, Turskoj i Srbiji plaća se samo jedan posto za carinsko evidentiranje i PDV od 17 posto. Naime, kada su u pitanju rabljena putnička motorna vozila podrijetlom iz EU-a, od početka 2013. godine carina je ukinuta, dok je na nova ukinuta još 2009. Zato su oni izvan tog kruga u podređenom položaju. Piše Večernji list BiH.

Pad ukupnih davanja

Prijedlogom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH cijena carine za takva vozila pala bi za 10 posto, odnosno na 5 posto, a to bi povuklo i smanjenje osnovice za plaćanje PDV-a. Također bi i ukupna davanja na vozila izvan EU-a, Turske i Srbije, znači ona proizvedena u Kini, Japanu, Južnoj Koreji, ali i Rusiji, pala na ukupno 23 posto.

Ovo će barem donekle olakšati funkcioniranje tamošnjim automobilskim gigantima. Još prošle godine žalili su se da se suočavaju s nelojalnom konkurencijom i da ne mogu građanima BiH prodavati automobile po nižim cijenama jer su za 20-ak posto skuplji od europskih automobilskih divova. Prema izračunima, automobili tih proizvođača koji se najčešće uvoze u ovu zemlju koštaju od 18 do 24 tisuće KM pa se očekuje smanjenje cijena od 1500 do 2500 KM.

Europski automobili i dalje bi bili jeftiniji od onih izvan EU-a, međutim, razlike bi se smanjile. Tako bi na cijenu europskog automobila i dalje bilo ukupno 18 posto davanja, dok bi na automobile izvan EU-a carina bila 5 posto, a carinska evidencija 1 posto. Kada se tome nadoda PDV od 17 posto, to bi bilo 23 posto davanja državi.

Višestruko zadovoljstvo

I prodavači se slažu s takvom odlukom. - Koliko god se u BiH žalili na krizu, to je kod nas, nažalost, trajan pojam i tržište automobila ne pati zbog toga. Naprotiv, obaraju se rekordi po uvozu auta. Primjerice, prošle godine uvezeno je između 80 i 85 tisuća automobila. Istina da je 80 posto rabljenih, međutim, automobili se kupuju. Skoro milijardu maraka potrošeno je lani na automobile i to je tržište izvor bogatstva i državi, s tim što se sve plaća. E, sad, ako se uzme u obzir da bi zbog nižih davanja mogla pojeftiniti vozila, više bi se kupovalo i to je lanac koji donosi višestruko zadovoljstvo - kazao nam je djelatnik jedne tvrtke koja se bavi prodajom automobila u BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok