Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je, komentirajući najave SDA za podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH o preispitivanju imena RS-a, kako je ovaj entitet zapisan s tim imenom od 1995. godine i da iza otvaranja ovakvog pitanja stoji neki drugi cilj.

Prema njegovom mišljenju, taj drugi cilj bi mogla biti nestabilnost ili otvaranje rasprava između predstavnika dva naroda.

“Ne ulazim u to što je bila ideja Bakira Izetbegovića, ali imam običaj reći – nema boljeg domoljublja od ustavnog u BiH. Bojim se da je ovo jedan od poteza koje smo imali više puta, poput mobiliziranja bošnjačkih stranaka oko revizije tužbe, iako smo znali da je to završen čin, priča oko Pelješkog mosta i slično. Štititi BiH moramo, ali to treba biti zajednička potreba svih političkih legitimnih predstavnika koji su izabrani na izborima i naći ćemo rješenja za sva pitanja. Ako je to samo hir jednog pojedinca ili jedne politike, bojim se da će svaki završiti na sličan način kao do sada. Imamo štetu, a to je nepovjerenje koje jača”, kazao je Čović, za Klix.ba.

Sjednica Doma naroda FBiH u narednih sedam dana

Govoreći o opasnosti da plaće i mirovine u FBiH ne budu isplaćene ukoliko sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH ne bude održana do 1. veljače, Čović je rekao kako smatra da nema prepreka da u narednih sedam dana bude formiran i drugi dom Parlamenta FBiH.

“Rješenje će naći predsjednik FBiH zajedno s vlastima, a naše je da pomognemo da se uspostavi Dom naroda i imamo Parlament u punom sazivu koji može izglasati proračun. HDZ će dati svoj doprinos da predstavnici gdje ih mi biramo, njih 12-13, budu izabrani prvog”, kazao je.

Na konstataciju da ulazimo u četvrti mjesec od izbora, a rezultati nisu implementirani, odnosno vlast još nije uspostavljena na svim nivoima, Čović je podsjetio kako je upozoravao da bi ovo mogla biti nesaglediva kriza jer nije usvojen Izborni zakon u skladu s odlukama Ustavnog suda i zato što je iznevjeren odnos između partnera tri naroda, ponavljajući tvrdnju da se pokušalo birati u ime legitimnih predstavnika samo Hrvatima.

“To samo po sebi traži politički dogovor. Uz malo mudrosti možemo izbjeći bilo kakve krize, ali isto tako uz malo netaktičnosti možemo imati krizu izraženiju od ove danas. Zagovaramo da izbjegnemo bilo kakvu krizu, ali i da riješimo mogućnost da niko ne bira za nas, odnosno da se riješi pitanje Izbornog zakona”, kazao je.

HDZ nema ništa protiv koalicije koja je za europsku BiH i NATO

U vezi potencijalne koalicije između SDA i Bh. bloka, Čović je rekao kako sve bošnjačke stranke imaju pravo da se okupe kao što su to učinile i hrvatske u HNS-u, a ako su ideja evropska BiH, stabilnost i NATO, onda nema ništa protiv.

Inače, Čović koji je večeras nazočio obilježavanju 29. godišnjice Gradskog odbora HDZ-a Zenica, govoreći o krizi zbog neusvajanja proračuna Federacije BiH, kazao je da je zadatak politike da pomogne da se, u narednih sedam dana, uspostavi Dom naroda Parlamenta FBiH.

”Da imamo parlament u punom sazivu, koji može donijeti proračun te da nemamo nikakvih zastoja. Što se tiče HDZ-a, mi ćemo, tamo gdje mi biramo, dati predstavnike, njih 12 ili 13. Da budu izabrani do 1. veljače i to je znak da imamo dvodomni parlament. Jedan dom je već usvojio proračun, usvojit će ga i drugi. I nemamo problema ”, kazao je Čović.

Ne sumnja u Miličević i Novalića

Dodao je kako ne sumnja da će ministrica financija Jelka Milićević i predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić naći rješenja te da će već ovaj tjedan sve obveze koje imaju biti izvršene, jer, kako je kazao, postoji jedna stabilnost, prenosi Fena.

O krizi zbog neimplementiranja izbornih rezultata sa proteklih općih izbora, Čović kaže kako su oni iz HDZ-a upozoravali da bi ovo mogla biti nesaglediva kriza.

”Upravo zbog toga što se nije donio Izborni zakon, sukladno odlukama Ustavnog suda. I što se iznevjerio jedan odnos, koji ima između partnera u BiH, između tri naroda.

Moguća kriza

Što se pokušalo birati u ime legitimnih predstavnika, ja ću govoriti samo o Hrvatima. Naravno da to, samo po sebi, traži jedan politički dogovor. Čini mi se da, uz malo mudrosti, možemo izbjeći bilo kakve krize”, smatra Čović.

Upozorava i da, uz malo netaktičnosti, a koja se, kako je kazao, osjeća i ovih dana, to može biti i mnogo izraženija kriza nego je u ovom trenutku.

”Moj zagovor, ili zagovor nas, koji smo uime HDZ-a u svim razinama vlasti, da izbjegnemo bilo kakvu krizu. Ali, jednako tako i da riješimo mogućnost da, na nekim narodnim izborima, neko bira u ime nas. Drugim riječima, da riješimo pitanje izbornog zakonodavstva. To je jedan mali iskorak, koji bi stabilizirao apsolutno sve”,  smatra Čović, koji poziva partnere, s kojima će graditi vlast na svim nivoima, da razmišljaju o tome.

”Najmalobrojniji narod je malo više izložen od onih brojnijih i da treba razumjeti da je nama prioritet odluka Ustavnog suda. Ne zagovaramo ništa drugo, nego provesti odluke Ustavnog suda i omogućiti hrvatskom narodu da bira svoje legitimne predstavnike”, istaknuo je Čović.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH