Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da bi kandidatski status bio dobar za BiH, te da će danas i sutra u Bruxellesu pokušati doznati je li nerazdvojiva priča o povezanosti puta ka NATO-u i EU, što nastoje prikazati u Sarajevu.

"Znam za nekoliko zemalja koje su članice EU, a nisu članice NATO-a", rekao je Dodik.

On je naveo da će članovi Predsjedništva BiH nastojati doznati što je potrebno da BiH što prije dobije kandidatski status za članstvo u EU, koji bi za BiH bio dobar zbog niza političkih, ekonomskih i socijalnih razloga.

Dodik je, povodom današnje posjete članova Predsjedništva BiH Bruxellesu, rekao da je jedino usuglašen odgovor Predsjedništva na pitanja EU.

"Uvijek je zadovoljstvo razgovarati s ljudima iz EU, ali sada nećemo biti tema samo mi, jer i EU ima problema. Bit će zanimljivo doznati procjene koje se odnose na svibanjske izbore u EU, kao i one o Brexitu i sve veće polarizacije unutar Unije", rekao je Dodik sinoć za RTRS.

Govoreći o NATO-u, Dodik je naveo da iz onoga što je ovaj vojni savez činio ne vidi koji je interes Srba da mu pristupe jer je tijekom posljednjeg rata bio na strani Hrvata i Bošnjaka, bombradirao Srbe, a sada hoće da im napravi i granicu na Drini.

"NATO je i politička organizacija koja je u svim poslijeratnim događajima i odlukama BiH bila protiv Republike Srpske. Kada Srbi kažu da hoće u NATO, ja ću glasovati za NATO", naglasio je Dodik.

Govoreći o današnjoj sjednici Vijeća za provođenje mira (PIC) na kojoj će biti raspravljano o najavama SDA o pokretanju apelacije o preispitivanju imena Republika Srpska, Dodik je istaknuo da je zahvalan Rusiji što je tražila održavanje sjednice, te poručio da bi volio da PIC bude ukinut.

On smatra da Bošnjaci imaju dugoročan plan da korak po korak devastirati Srpsku, što je zaustavljeno 2006. godine.

"Njihova apelacija je znak nervoze i nemoći. Neka nam Bošnjaci pokušaju osporiti ime i izaći ćemo iz BiH", poručio je Dodik. Naglasio je kako je njegov cilj i zadatak jača i stabilnija pozicija Republike Srpske i da samo to očekuje u ovom mandatu.

"Jedini način da BiH funkcionira jeste da se uvaže interesi svih. Za BiH bi bilo najbolje da se vrati na izvorni Daytonski mirovni sporazum i da se u njoj po njemu postave organizacije. To je nešto što odgovara Srbima i Hrvatima, ali to nije realno, jer Bošnjaci to neće. BiH nema mogućnost doći do bazičnog konsenzusa o bilo čemu", rekao je Dodik.

Kada je riječ o formiranju vlasti na razini BiH, Dodik je istaknuo da odgovornost za taj proces ima Predsjedništvo, ali je znatno razgrađeno u mnogim pitanjima.

"Mentori iz inozemstva dobro znaju kako se gradi država, ali su napravili potpuno neefikasnu strukturu koja je monstrum i koja ne može ništa dobro poručiti", rekao je Dodik, prenosi Srna.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH