U Bosni i Hercegovini reketarenje nije nepoznat pojam. Rijetko koja sredina nema svoje lokalne reketare, a najizraženije je to u glavnom gradu BiH, Sarajevu.

Na njegovim ulicama česti su oružani obračuni kriminalnih skupina, ali i paljevine vozila koje služe kao upozorenje ako se ne prihvate “pravila igre”, piše Večernji list BiH.

Ugostitelji na meti

Najčešće su reketareni ugostitelji, posebno oni čiji lokali slove za “omiljena okupljališta gdje zabava nikada ne prestaje”. Reketareni vlasnici ugostiteljskih objekata, trgovina, tvrtki... često pristaju na reket računajući na to da se “ne zamjere” opasnim tipovima ili zato što plaćanje reketa vide kao manje zlo. Često se zna dogoditi da i, uz prijavu policiji, na koncu reketar ne bude ni procesuiran te sve završi bez sudskog epiloga, a tek onda za reketarenog nastaju problemi. Poznato je kako reketari ne prezaju ni od čega, na objekte onih koji ne žele plaćati reket bacaju se bombe, molotovljeni kokteli, podmeću požari, pale automobili... i upravo zbog toga vlasnici u najvećoj mjeri šute i plaćaju.

Reketare se i kriminalci

A za one koji i dalje ne žele “sudjelovati u igri”, predviđena su “konkretnija” sredstva kako bi ih se privolilo na suradnju. Koncem prošle godine u akciji FUP-a u Sarajevu uhićeni su Enis Rastoder i Armin Ćatić zbog iznude. Terete se za iznuđivanje novca od vlasnika privatne tvrtke iz Sarajeva, od kojega su iznudili oko 100.000 KM. S druge strane, reketa nisu pošteđeni čak ni kriminalci. Posljednji slučaj dogodio se početkom veljače, kada je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo optužnicu protiv inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), najvažnije policijske agencije u BiH, kojega tereti za zloporabu položaja i iznudu. Darko Marčetić (44) koji je obavljao poslove istražitelja u kriminalističko-istražnom odjelu SIPA-e u Banjoj Luci optužen je da je zajedno s Adnanom Aličićem (39) iz Ključa stupio u kontakt s osobama s područja tog grada od kojih su zloporabom položaja iznudili novac kako bi posredovali u dobavljanju pošiljke marihuane iz inozemstva.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok