Dolaskom proljeća ponovno bi se mogla aktivirati balkanska ruta, upozoravaju nadležne institucije.

Europska komisija ovu mogućnost nije ni potvrdila ni demantirala. Naime, glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva navela je da Europska komisija stalno nadzire sve migracijske tokove u Europi, ali i također izbjegla odgovoriti na pitanje novinara primjećuje li se povećanje priljeva migranata i izbjeglica na zapadni Balkan, odnosno, radi li se o ponovnom otvaranju “balkanske rute “.

“Europska komisija šalje novac i osigurava žurne fondove kao podršku zajednicama koje su pogođene migracijskim tokovima. Tako imamo mogućnost pomoći vlastima zemalja s povećanim pritiskom”, poručila je Andreeva, ponovivši kako stalno prate migracijske tokove i koordiniraju se sa zemljama članicama.

Ombudsman za ljudska prava u Bosni i Hercegovini Ljubinko Mitrović izjavio je kako bi u Bosnu i Hercegovinu u ovoj godini trebalo ući više od 60.000 migranata, dok ih je u prošloj godini bilo ukupno 24.000. U više od 98 posto slučajeva, kako je naveo, bili su bez ikakvih identifikacijskih dokumenata, a ulazili su na mjestima koja nisu predviđena za prelazak bh. granice.

Predstavljajući u Narodnoj skupštini RS-a specijalno izvješće o stanju u oblasti migracija, Mitrović je naveo da oko 25 posto ovih osoba dolazi iz Sirije, a u gotovo 80 posto slučajeva su ekonomski migranti iz Pakistana, Irana, Iraka, Libije i Afganistana. Službenici Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH obišli su sve lokacije na kojima se nalaze migranti u BiH, a u preporukama iniciraju povećanje učinkovitosti nadzora i kontrole granice, ulaska i boravka stranaca i podizanje na višu razinu sigurnosti građana BiH, kao i osiguranje adekvatnih prava za migrante.

- Najave su jako pesimistične. Upravljajmo krizom ili će u suprotnom ona upravljati nama - naglasio je Mitrović i pozvao na reagiranje svih razina vlasti kako bi se adekvatno suočili s ovim, kako ga je nazvao, izuzetno ozbiljnim problemom. Zbog pesimističnih najava Operativni stožer za pitanja migracija u BiH najavio je mogućnost potpunog zatvaranja 600 kilometara duge istočne granice. (Večernji)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok