Bosnu i Hercegovinu prošle godine napustilo je više od 400 liječnika! Iz zemlje u kojoj su se školovali odlaze jer nemaju posla. Ima i onih koji su se na ovaj potez odlučili jer im plaće nisu dovoljne da mogu sami od te zarade živjeti, piše Dnevni avaz.

Iz Sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH kažu da je uglavnom Njemačka „obećana zemlja za bijele mantile iz BiH“ iz više razloga.

Tako se, ističu, onima koji su otišli, iako su iza sebe ostavili obitelji, nije bilo teško naviknutiu na bolje. Jer u Njemačkoj, za razliku od Bosne i Hercegovine, zdravstveni sustav omogućava brojne beneficije, visoku razinu pružanja usluga i dobar pristup zdravstvenoj zaštiti.

Da mogu dobro zaraditi, te da se ne štedi na zdravlju pacijenata pokazuju podaci da Njemačka za zdravstvo godišnje troši 3.996 eura po glavi stanovnika, što je drugi najveći iznos izdvajanja novca za bolesne u Europskoj uniji. To je čak 11,2 posto BDP-a, a prosjek u EU je 9,9 posto.

U BiH, ipak, situacija nije ni blizu toga. Po glavi stanovnika izdvaja se 675 KM, iako se godišnje u zdravstvo slije 1.825.802.461 KM.

Prihvatljiva smrtnost u Njemačkoj je 10 posto, dok se u našoj zemlji o liječničkim pogreškama ne priča. One su tabu tema. Broj umrlih je povećan, nitko ne odgovara za to, samo ih statistike bilježe.

Posljednjih godina broj liječnika je povećan za 30 posto, sa 125.000 na 163.000. Tako se ova zemlja našla na liderskom mjestu i mjestu broj jedan po broju liječnika, medicinskih sestara i bolnica.

Primjerice, kada je riječ o Federaciji BiH, u javnim zdravstvenim ustanovama je 27.243 zaposlenih, u privatnim 4.297, dok je u zavodima zdravstvenog osiguranja 863 zaposlenih. Na 10.000 stanovnika zaposleno je 16 liječnika, a prema procjenama struke, u našoj zemlji već nedostaje 3.000 liječnika.

Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologa SŽ, upozorio je više puta da u našoj zemlji pacijente više neće imati tko liječiti.

- Kada je riječ o liječnicima, BiH ima kvalitetan kadar, ali nema uvjeta za kvalitetnu uslugu. Plaće su katastrofalne. liječnik radi za 600 eura (1.200 KM), zato nam ljudi odlaze u inozemstvo. Došlo je vrijeme da se krene u proces borbe da se ne dogodi da ostanemo bez kadra. Ukoliko se ova pitanja ne riješe, ostat ćemo bez liječnika. Već sada imamo tešku situaciju. Raspad zdravstvenog sustava je blizu – kaže Hočko.

U Njemačkoj, ne samo da liječnici imaju dobre uvjete, nego i pacijenti, nema listi čekanja, najveće vrijeme čekanja bilo je dva mjeseca, a na čekanju je bilo samo tri posto stanovništva. Ono o čemu na stotine tisuća bh. građana može sanjati je zdravstvena knjižica, dok tek 0,1 posto stanovništva u Njemačkoj nema zdravstvenu zaštitu.

Najbliži liječnik za više od polovice stanovništva je udaljen manje od jednog kilometra, pa čak i u ruralnim područjima, gdje oko 90 posto stanovništva živi na manje od pet kilometara liječnika opće prakse. Zanimljivo je da liječnik koji rade u podzastupljenim područjima primaju financijske poticaje.

U zdravstvenim fondovima akumulirano je 25 milijardi eura, što odgovara više od 10 posto ukupnih godišnjih rashoda. Građanima je na raspolaganju 113 fondova za oboljenja za 88 posto stanovništva i financiraju oko 58 posto ukupno zdravstvenih izdataka.

Zaposlenici godišnje u zavodu zarade 54.900 eura. Ovi iznosi su ključni zašto mi ostajemo bez odličnih liječnika jer u BiH njihove plaće se kreću između 1.200 KM do 2.000, dok u Njemačkoj medicinske sestre zarađuju 2.500 eura, a liječnici i do 5.000 eura mjesečno, s tim da imaju radno vrijeme, dok im se prekovremeni rad „masno“ plaća!

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH