Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacio je kao nedopušten zahtjev predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti uputstva SIP-a kojim je određen način raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, prenosi Klix.ba

Ustavni sud je odbacio kao nedopušten zahtjev Borjane Krišto, predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Upute o izmjeni i dopunama Upute o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

"Ustavni sud smatra da iznesena argumentacija podnositeljice zahtjeva nije mogla dovesti u sumnju stavove Ustavnog suda koji su zauzeti u Odluci broj U 24/18 od 31. siječnja 2019. godine, a koji se mogu primijeniti (i) na navode iz predmetnog zahtjeva za ocjenu ustavnosti", piše u odluci.

U predmetu broj U 1/19 Ustavni sud je odbacio kao nedopušten zahtjev Suda Bosne i Hercegovine (sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Jadranka Brenjo) za ocjenu kompatibilnosti Upute o izmjeni i dopunama Upute o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

"Ustavni sud je zaključio da se u ovom predmetu ne radi o situaciji iz članka VI/3.(c) Ustava Bosne i Hercegovine. Pri tome je Ustavni sud podsjetio na relevantna stajališta iz Odluke broj U 24/18 od 31. siječnja 2019. godine", navodi se u odluci.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u