S obzirom na to da se od 1. svibnja ograničava uvoz rabljenih automobila u BiH na Euro 5 standard, došlo je do povećanja uvoza vozila s Euro 4 standardom jer građani i pojedine autokuće koriste posljednju priliku za uvoz povoljnijih vozila, kažu stručnjaci.

Prema podacima UNO-a BiH, u prva tri mjeseca ove godine uvezeno je ukupno 17.917 vozila, u ukupnoj vrijednosti od 198,218.536,88 KM, s davanjima od 42,342.811,98 KM. “Od ukupno uvezenih 17.917 vozila, uvezeno je 15.708 rabljenih i 2209 novih automobila”, kažu u UNO BiH. U autokući “Asha auto” Prijedor kažu da je uvoz automobila s Euro 4 standardom ove godine povećan, ali da je potražnja kupaca za tim vozilima identična kao i ranije. “Ove godine je, po našem mišljenju, uvoz čak i dvostruko povećan. Svi se trude i žele dovesti vozila za koja se očekuje da će nedostajati na tržištu. Smatramo da se u trgovanju neće ništa značajno promijeniti prema kupcima i da će to sve ostati negdje na istoj razini”, kažu u prijedorskom “Asha autu”. Sevdalija Bajrić, direktor autokuće “Herc-auto” iz Sarajeva, kaže da je logično da će biti povećan uvoz vozila s Euro 4 standardom sve do 1. svibnja. “Takva vozila su povoljnija, a znamo kakva je platežna moć građana. Prijatelji koji također rade s autima žure nabaviti Euro 4 na lageru”, kaže Bajrić.

Željko Vasilić, trgovac iz autosalona “Braća Đukić” Derventa, kaže da je uvoz vozila povećan u odnosu na prethodno razdoblje dolaskom proljeća kad se stalno bilježi rast, ali i zbog ograničenja s Euro 5 normom, koja stupa 1. svibnja.

“Što se tiče našeg autosalona, stalno smo uvozili novija auta s Euro 5 standardom i kod nas je takvih 85 - 90 posto vozila te smo prestali s uvozom Euro 4. Posljednji kontingent s tim vozilima uvezen je prije mjesec. Drugi autosaloni sada uvoze malo veći broj vozila s Euro 4 standardom s obzirom na ograničenje koje dolazi da bi iskoristili razdoblje koje im je ostao”, rekao je Vasilić. Objasnio je da su vozila s Euro 5 stara u prosjeku sedam - osam godina te da je za manji auto koji ima Euro 5 standard potrebno izdvojiti i više od 10.000 KM. Adnan Kovačević, vlasnik autosalona “Turbo Trade” Sarajevo, kaže da uvoze vozila stara tri - četiri godine, tako da uvođenje ove odluke neće utjecati na njihov rad.

“No, primijetili smo da dosta građana i autokuća koji se bave starijim vozilima koriste ovo razdoblje da uvezu vozila s Euro 4 i do svibnja će uvoz vjerojatno rasti zbog slabe platežne moći građana”, kaže Kovačević.

Predrag Duduković, ekonomski analitičar, rekao je da se uvode novi standardi u BiH, ali da su njezini građani ipak po pitanju kupovne moći daleko od toga da sebi mogu priuštiti uvoz samo onih vozila s Euro 5. “Oni zbog toga koriste još jedno određeno vrijeme da uvezu vozilo s Euro 4 normom jer su ona povoljnija. Tko je planirao sebi nabaviti takvo vozilo, svakako pokušava pronaći način da to završi do svibnja”, rekao je Duduković. (Večernji)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok