Jedini efekt stalnog povećanja akciza na duhan u Bosni i Hercegovini jeste rast nelegalnog tržišta, ali i ogroman rizik od oboljenja, upozorava Svetlana Cenić.

Renomirana ekonomistica u razgovoru za „Dnevni avaz“ ističe da „pušači mahom prelaze na cigarete ručne izrade duhana sumnjivog kvaliteta ili one pravljene po podrumima, bez ikakve kontrole kvaliteta“. Piše Dnevni avaz.

Poražavajuće brojke

- BiH sada ima najveći udio u ukupnim porezima i akcizama u prosječnoj cijeni pakovanja cigareta na svjetskom nivou. On trenutno iznosi 86 posto!

Poređenja radi, akcizno opterećenje u 2018. godini u Njemačkoj je bilo 58, u Švedskoj 57, a u susjednoj Hrvatskoj 55 odsto.

Računica je jasna: sa PDV-om u paklici cigareta od pet KM, državi ide 4,35 KM – navodi ona.

Ističe i da su se najave da će poskupljenje cigareta dovesti do smanjenja broja pušača pokazale kao potpuna besmislica.

Osvrće se i na prikupljene prihode od akciza na duhan, kao posebno indikativan, pa i alarmantan pokazatelj.

- Ukupni prihodi od akciza na duhan i duhanske prerađevine u prva dva mjeseca ove godine iznosili su 131,4 miliona, dok su u istom prošlogodišnjem periodu bili 134,4 miliona KM – kaže ona.

Opasne zablude

Cenić posebno ističe da su akcize sa 28 eura u 2010. narasle na čak 83 eura na 1.000 cigareta u 2018. godini.

- Državni prihod od akciza od 2011. do 2017. godine rastao je samo deset odsto!

Od 2009. i zaključno sa 2017. godinom prikupljeno je više od 6,4 milijarde KM! Sve je otišlo u budžete, pa je zaključak jasan: u ovakvoj državi govoriti da će (neodmjereno) povećanje akciza dovesti do pada broja pušača i do zdravije nacije jednako je kao reći da će povećanje cijene javne uprave dovesti do njenog smanjenja!

U oba slučaja samo su se povećali crno tržište i rizici po zdravlje ljudi. I samo ti parametri dalje rastu – zaključila je Cenić za „Avaz“.

Od EU smo predaleko 

Cenić podsjeća i da je 1. jula 2009. godine, kada su počeli primjena nove akcizne politike i povećanje nameta na duhan i duhanske proizvode, objašnjavano da se i BiH mora „uskladiti sa EU i minimalnom akcizom“.

- To, jednostavno, više ne stoji! Deset godina konstantnog rasta akciza, a mi ništa bliže EU, po svim parametrima – kaže ona.

Dodaje i da je unutar same EU fiskalna politika u domenu svake članice, pa pametne države gledaju da ne postižu suprotan efekt povećanjem bilo koje vrste nameta.

BROJKE

8.600 ljudi godišnje umre u BiH od posljedica pušenja

2.000 djece od 10 do 14 godina registrirano kao pušači

700 miliona KM procijenjen gubitak prihoda zbog crnog tržišta duhana

815 miliona KM prikupljeno 2017. od akciza na duhan

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus