Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je u intervjuu Srni da je zbog neformiranja vlasti na nivou BiH evidentan opći zastoj u zemlji, da je situacija u BiH kaotična i da nema izgleda da će ona biti popravljena u nekom razumnom periodu.

“Opstrukcije koje vrše Bošnjaci će deprimirati i urušiti kompletan politički sustav u BiH. Moram da izrazim potpuno nezadovoljstvo stanjem, neaktivnostima organa na nivou BiH, zaustavljanjem rada Predsjedništva BiH, neformiranjem parlamenta, propuštenom prilikom za europski put BiH”, rekao je Dodik u intervjuu Srni.

On je ocijenio da su “Bošnjaci spremni riskirati europski put BiH svojim sitničarenjem i dovođenjem u pitanje formiranje vlasti, što je nesumnjivo jedna od preostalih mjera koju je trebalo učiniti nakon sastanka članova Predsjedništva sa najodgovornijim ljudima u Briselu koji su bili veoma korektni i fleksibilni”.

“Kao predsjedatelj Predsjedništva moram zbog toga uputiti izvinjenje zvaničnicima EU”, naglasio je Dodik.

On je konstatirao da se konačno mora nešto promijeniti u BiH, jer ne vrijedi glumiti “ikebane u nekim institucijama vlasti na nivou BiH, dok je evidentan opšti zastoj u BiH”.

“Teme kao što su migracije, ekonomske reforme, a prije svih status BiH u EU dovedeni su u pitanje zbog neformiranja vlasti na nivou BiH, posebno Vijeća ministara. Naravno da je to dio jedne trule političke igre bošnjačkih političara koju oni sustavno provode politikom onemogućavanja provođenja izborne volje srpskog i hrvatskog naroda”, istaknuo je Dodik u intervjuu Srni.

On je dodao da je “bošnjačka politička elita spremna na sve samo da zadrži postojeću strukturu u vlasti na nivou BiH, prije svega, srpskog kadra u zajedničkim institucijama kako bi osigurali njihovu participaciju i podaništvo za politike koje su oni stavili na dnevni red unitarizacije BiH”.

“To smo mogli da vidimo i kroz nedavni istup jednog od ministara iz reda srpskog naroda u Vijeću ministara. U prilog tome govore i određeni napadi Bakira Izetbegovića na Tužiteljstvo BiH u slučaju podizanja optužnice protiv Dragana Mektića, tvrdeći da je on u pravu a Tužiteljstvo nije. Oni žele da sačuvaju i svoju poziciju u obavještajnom i sigurnosnom sektoru, što Bakir Izetbegović naravno i ne krije. Sve to govori da oni samo žele da održe svoj utjecaj na sve strukture na nivou BiH što je već dovelo do teških posljedica po zemlju, a izlazak iz takve situacije biće još teži”, ocijenio je Dodik.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok