U RS-u svake godine između 60 i 70 sumnjičavih očeva podnese zahtjev za utvrđivanje očinstva nad djecom koju su godinama smatrali svojim biološkim nasljednicima.

Od ukupnog broja zahtjeva za utvrđivanje, odnosno osporavanje očinstva, rezultat bude negativan u 10 do 15 posto slučajeva, doznaje Srpskainfo.

Točnije, u ovim slučajevima muške osobe, za koje se pretpostavlja da su biološki očevi analizirane djece, ipak nisu stvarni tate. Praktički, svaki sedmi testirani muškarac u RS-u nije biološki otac djeteta za koje se utvrđuje očinstvo.

Djeca za koju se utvrđuje ili osporava očinstvo uglavnom su predškolske dobi, a raspon je od beba starih nekoliko dana do “djece” starosti pedesetak godina.

Nije rijetkost da se u Zavodu za sudsku medicinu RS-a pojave otac, maka i beba odmah po izlasku iz rodilišta jer otac prije upisa djeteta u matičnu knjigu rođenih želi provjeriti je li on stvarno otac.

Doktor Zoran Obradović, šef DNK laboratorija u ovom zavodu, kaže kako je u posljednjih pet godina uočen blagi porast broja zahtjeva.

Prema njegovim riječima, od ukupnog broja zahtjeva za utvrđivanje očinstva, jedna trećina je ostvarena po zahtjevima nadležnih sudova, a dvije trećine po privatnom zahtjevu. Također, nije rijetkost da se sporno očinstvo utvrđuje posmrtno, rješenjem nadležnog suda.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok