Prosječni očekivani životni vijek čovjeka povećao se za 5,5 godina u razdoblju od 2000. do 2016., objavila je Svjetska zdravstvena organizacija u godišnjem statističkom izvješću, piše Večernji list BiH.

Oni koji su rođeni 2000. u svijetu mogu se nadati da će prosječno živjeti 66,5 godina, a prosječna maksimalna očekivana životna dob na razini svijeta porasla je na 72 godine za djecu rođenu 16 godina kasnije, navodi se u izvješću. Broj godina za koje se može očekivati da će biti proživljene u punom zdravlju, tzv. zdrave godine života, porasle su s prosječnih 58,5 godina 2000. na prosječno 63,3 u 2016.

Životni vijek

Starenje ne ovisi samo o godinama već i o državi u kojoj živimo. Prema podacima UN-a za 2017., najdulje žive stanovnici Japana. Žene u prosjeku žive 87, dok je prosječan životni vijek za muškarce 81 godina. U isto vrijeme, u većini afričkih podsaharskih zemalja prosječan životni vijek ne prelazi 53 godine. Od zemalja u regiji najdulji životni vijek je u Hrvatskoj, 81,3 godine za žene, 74,9 godina za muškarce. U Srbiji žene u prosjeku žive 78, a muškarci 72 godine. Svjetska zdravstvena organizacija ranije je priopćila da su žene najdugovječnije u Japanu, 86,8 godina, a muškarci u Švicarskoj, 81,3 godine. Napretkom medicine u 20. stoljeću očekivano trajanje života u svijetu znatno se povećavalo, pa i u BiH gdje je 1953. životni vijek iznosio 54,8 godina za žene, a za muškarce 52,6 godina. Prema analizi Agencije za statistiku BiH, procijenjeni očekivani životni vijek pri rođenju za stanovništvo BiH iznosi 76,9 godina (74,4 godine za muškarce i 79,4 godine za žene). Krajem prošle godine u BiH bilo je 673.419 umirovljenika, koliko ih ima u dvama bh. entitetima. U FBiH je 413.419 umirovljenika, a u RS-u 260.000. Dio njih otišao je u povlaštenu ili prijevremenu mirovinu, a dio je mirovinu ostvario na osnovi staža ili starosti. Uvjet za starosnu mirovinu u BiH starosna je dob od 65 godina. Uzmemo li u obzir da je prosječan životni vijek muškaraca u BiH 74,4 godine, znači da će prosječni umirovljenik koji je u mirovinu otišao sa 65 godina u istoj uživati svega 9,4 godine. S druge strane, žene koje su u mirovinu otišle sa 65 godina u istoj će prosječno uživati 14,4 godine. Istina, sve su ovo statističke pretpostavke i stvarnost se razlikuje od slučaja do slučaja, uvjeta života i zdravstvenog stanja samog umirovljenika.

Susjedne zemlje

Usporedimo stanje u susjednim zemljama. Prosječni životni vijek žena u Hrvatskoj iznosi 81 godinu, a iste u starosnu mirovinu odlaze sa 62 godine, dakle u istoj u prosjeku uživaju 19 godina. S druge strane, prosječni životni vijek muškarca je 75 godina, a u starosnu mirovinu odlaze sa 65, dakle u istoj prosječno uživaju 10 godina, osam mjeseci dulje od svojih bh. kolega. Žene u Srbiji odlaze u starosnu mirovinu, kao i u Hrvatskoj, sa 62 godine. Prosječni životni vijek žena u toj zemlji je 78 godina, dakle u istoj će prosječno uživati 16 godina. Prosječni životni vijek muškaraca u Srbiji iznosi 73 godine, a u starosnu mirovinu odlaze sa 65 godina. Prema navedenim podacima, prosječni muškarac u Srbiji u starosnoj mirovini uživati će osam godina, dakle godinu i četiri mjeseca manje nego njihovi kolege u BiH.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH