Mnogi ugostiteljski objekti diljem BiH tijekom ove turističke sezone mogli bi doživjeti fijasko zbog nemogućnosti pronalaska radnika.

Pronaći konobara, kuhara ili pomoćnog kuhara već neko vrijeme je problem, a situacija će biti još i lošija. Osim Republike Hrvatske, koja već godinama sezonski zapošljava tisuće radnika iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, koja za ova zanimanja nudi plaće od 1500 eura (3000 KM) pa naviše, ovog proljeća po konobare, sobarice, kuhare i drugo osoblje stižu i Crnogorci, piše Večernji list BiH.

Ponuda koja se ne odbija

Naime, hotel Kalamper iz Bara u Crnoj Gori prvi je krenuo u “lov” na radnike u našoj zemlji. Nedavno su objavili kako traže 48 njih. Prema navedenom oglasu, hotel traži kuhare, konobare, šankere, pizza-majstore i higijeničarke. Za očekivati je još brojne oglase sličnog sadržaja budući da je crnogorski Zavod za zapošljavanje objavio kako će ove ljetne sezone na crnogorskom primorju biti potrebno oko 20.000 sezonskih radnika. Predsjednik Crnogorske turističke udruge (CTU) Žarko Radulović kazao je kako Crna Gora nema dovoljno radne snage. “Mi u turizmu imamo potrebu za između 5000 i 7000 radnika.

Naši ljudi ne žele raditi jer su male plaće. Međutim, one su onolike kolike mogu biti u ovom trenutku”, istaknuo je nedavno Radulović. Crnogorski mediji tvrde kako se te plaće kreću u rasponu od 300 do 500 eura, odnosno od 600 do 1000 konvertibilnih maraka. S druge strane, poslodavci u Hrvatskoj radnicima iz BiH nude trostruko veća primanja, a svejedno muku muče s pronalaskom. Kako je nedavno objavljeno, Republici Hrvatskoj ove godine samo u turizmu nedostaje 15.000 do 20.000 radnika. Osim toga, u deficitu su s građevinarima, vodoinstalaterima, pa čak i trgovcima. Tako neki od najvećih trgovačkih lanaca, poput Lidla ili Konzuma, traže veći broj prodavača. Hrvatski hoteli u potragu za radnicima iz BiH krenuli su još u siječnju ove godine.

Male plaće

Povećali su i financijske ponude za radnike. Plava laguna, dioničko društvo za ugostiteljstvo i turizam iz Poreča koje, osim u ovom gradu, ima hotele u Umagu i Rijeci, u BiH je tražila 1000 radnika s čak 15 zanimanja, od konobara i kuhara do sobarica i čistačica, kao i drugog pomoćnog osoblja. Obećana minimalna mjesečna plaća za ova zanimanja je 700 eura uz besplatan smještaj i tri obroka dnevno, plaćen prijevoz, to jest plaćenu povratnu autobusnu kartu, kao i zajamčenu stimulaciju od 20 eura mjesečno. To je za 40-satno tjedno radno vrijeme. Prekovremeni rad posebno se plaća. Nude angažman od minimalno šest mjeseci, uz mogućnost produljenja. Za kvalificirane konobare plaća je minimalno 900 - 1000 eura uz sve nabrojano. Kuhari, pak, mogu zaraditi značajno veće svote.

Tomislav Majić, predsjednik Udruge za poduzetništvo i posao Link iz Mostara, nedavno je upozorio na činjenicu kako BiH nema dovoljan broj obrazovnih ustanova koje educiraju kuhare i konobare kad se to usporedi s potražnjom za ovim zanimanjima. “Stanje je danas takvo da svaki iole kvalitetniji radnik iz segmenta ugostiteljstva i turizma odlazi na Jadran ili na kruzere. Vrlo brzo će doći vrijeme da ćemo u ovim oblastima zapošljavati ljude s Tajlanda ili Filipina, kao i većina europskih zemalja. Sigurno je da naš čovjek neće raditi ovdje za 700 maraka ako na Jadranu može zaraditi 1500 eura”, zaključio je Majić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok