Nakon stalnog rasta još od 2014. godine pojavljuju se prvi znaci mogućeg usporavanja u stanogradnji u BiH.

U prvom tromjesečju ove godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, broj izdanih odobrenja za građenje stanova bilježi pad od 13,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, doznaje Indikator.ba. U proteklih četiri do pet godina BiH je bilježila redoviti tromjesečni rast u stanogradnji, tako da negativno tromjesečje u pogledu novoizdanih građevinskih dozvola na početku ove godine možda sugerirati to da je došlo do zasićenja u stanogradnji. U 2018. broj izdanih odobrenja za građenje za stanove imao je rast 6,6 posto u odnosu na 2017. Rast izdanih odobrenja za građenje u 2017. bio je 7,1%, u 2016. u odnosu na 2015. rast je bio 8,9 posto, a godinu ranije iznosio je 26,1 posto. Je li stambenom “bumu” u zemlji koju napušta sve veći broj ljudi, posebno mladih, došao kraj pokazat će izvješća za iduće razdoblje.

Nerealno visoko

Cijene stanova u BiH nerealno su visoke, posebno u većim gradovima. U gradu na Neretvi, u Mostaru, prosječne cijene stanova, provjerite li na OLX-u, su od 1700 KM do 2000 KM po kvadratu u rabljenim stanovima, dok se u novogradnji kvadrat cjenovno kreće od 2300 KM do 2500 maraka. Iako cijena često zna ići daleko više od 2500 KM. Primjerice, trenutačno je u ponudi penthouse od 93 četvorna metra koji s garažom košta vrtoglavih 439.000 KM, odnosno 4720 KM po četvornom metru. Neovisni agent za trgovanje nekretninama Kamel Ratkušić kazao je za Avaz da je rast cijena novosagrađenih nekretnina utjecao i na cijene “rabljenih” stanova. “Tu se cijene kreću od 1500 do 2000 KM. Sve ovisi o lokaciji, katnosti i drugim čimbenicima. Ponegdje se mogu pronaći i stanovi po cijeni od 1300 KM po kvadratu, kao i novi, na periferiji grada, koji se prodaju po cijeni od 1500 KM”, rekao je Ratkušić. On dodaje da je krajnje vrijeme da se nadležni uključe i kreiraju projekte tzv. socijalnog stanovanja, onako kako je to urađeno u ostatku Europe i svijeta, jer to bi, kaže, trebao biti društveni interes. “Tako bi se stvorila konkurencija i cijene ne bi bile takve kao što su sada. Sada nema konkurencije i to je veliki problem”, rekao je Ratkušić.

Cijene u BiH

Stanovi na perifernim dijelovima Sarajeva variraju od 1000 pa do 2000 KM, ponegdje čak i 2200 KM po četvornom metru. Najviše stanova prodaje se u općinama Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidža i Centar. Cijene stanova manje kvadrature u središnjom dijelu Sarajeva kreću se od 2300 do 3500 maraka po kvadratu! Prosječna cijena četvornoga metra u novogradnji na području Tuzle iznosi oko 1650 KM, u urbanijim područjima Tuzle iznosi 2000 KM, a u naseljima udaljenijim od središta grada oko 1500 KM. Najjeftiniji kvadrat prodaje se u Višegradu i košta svega 470 maraka. U RS-u stanovi su najskuplji u Banjoj Luci, Trebinju, Doboju i Bijeljini, a najjeftiniji u Brodu, Šamcu, Višegradu i u Sokocu.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije BiH