Što brža uspostava vlasti u Bosni i Hercegovini od ključnog je značaja za daljnji napredak zemlje na europskom putu.

Ovo je jasna poruka koju je jučer uputio povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn nakon što je pred Vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta predstavio novo izvješće o zemljama koje žele postati članice EU-a, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, odnosno “Paket proširenja za 2019. godinu”, piše Večernji list BiH.

Sve je na BiH

- To je potrebno uraditi bez bilo kakvog odgađanja jer ne možemo preporučiti da idemo dalje u smjeru članstva u EU ako ne postoje sugovornici na vlasti. Stoga potičemo sve političare da sada rade na formiranju vlada - jasno je kazao Hahn podsjećajući kako su izbori održani prije skoro osam mjeseci.

On je rekao da Europska komisija u kontekstu Bosne i Hercegovine ima plan sveobuhvatnih reformi, kao i pregled situacije u zemlji, što bi u konačnici trebalo dovesti do poboljšanja parametara i demokratizacije zemlje.

- Mišljenje pokazuje da je EU posvećen svom putu podrške, ali BiH mora poduzeti daljnje korake. Dakle, moraju se provesti reforme na svim razinama bez bilo kakvog odgađanja - rekao je Hahn. U interesu Unije je, kaže, da regija zapadnog Balkana bude dio EU-a, ali da i zemlje koje pretendiraju na članstvo moraju ispuniti određene zahtjeve, odnosno provesti reforme.

Da uspostava vlasti ostaje ključna, ponovila je i visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini.

- Danas smo iznijeli mišljenje povjerenika o zahtjevu BiH. On je istaknuo nekoliko detalja i prioriteta koji su potrebni kako bi BiH krenula k statusu kandidata i onda otvorila pregovore. Imala sam priliku razgovarati s liderima iz BiH i formiranje Vijeća ministara je ključna stvar - kazala je Mogherini.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda kazao je kako mu je drago što može vidjeti objavljivanje mjera vezanih uz BiH. On je kazao kako je Europska komisija dala pozitivan stav o kandidacijskom statusu.

- Komisija je sada dala pozitivan stav o kandidacijskom statusu i moram opet ponoviti kako se nadam da će ljudi u Vijeću razmotriti što se događa i shvatiti koliko je važno prihvatiti kandidacijski status - kazao je Dan Preda.

Uz konstataciju da mu je drago što je Bosna i Hercegovina na europskom putu, Dan Preda je kazao kako je “lopta sada kod predstavnika bh. vlasti”.

Utjecaj drugih država

- Imamo političku nestabilnost zbog nefunkcioniranja Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, treba nešto uraditi i glede stabilnosti. Utjecaj drugih država na regiju, poput Kine, također treba uzeti u obzir pri donošenju odluka o BiH – rekla je zastupnica Željana Zovko.

U službenoj izjavi Europske komisije navodi se kako EK smatra da bi se pregovori o pristupanju trebali otvoriti kad Bosna i Hercegovina postigne potrebnu razinu sukladno kriterijima za članstvo, a posebno s političkim kriterijima stabilnosti institucija, čime se jamči demokracija i vladavina prava. - Bosna i Hercegovina morat će temeljno poboljšati svoj zakonodavni i institucionalni okvir kako bi ostvarila niz precizno određenih prioriteta - stoji u izjavi Europske komisije.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com