S obzirom na to da zemlje regije bilježe veliku najezdu komaraca te da prijeti strah od Zapadnog Nila, virusa koji prenose tigrasti komarci, moguće je da se ovo oboljenje u predstojećem razdoblju pojavi i u Bosni i Hercegovini, liječnici su upozorili za Avaz, navodeći da do sada, srećom, u našoj zemlji nije zabilježen nijedan slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila. Ipak ističu kako je oprez nužan.

Stanje u Hrvatskoj

Da nam prijeti opasnost, najbolje pokazuje stanje u Hrvatskoj, gdje u pojedinim dijelovima, kako navode, ne mogu ni do trgovine. Nepodnošljiva invazija komaraca zabilježena je u Osijeku, gdje se sprej plaća suhim zlatom. Posebno je neobično što komarci u rojevima ulijeću u kuće, stanove i sobe.

U Srbiji su poduzeli i radikalne mjere, posebice u Beogradu, gdje je već počelo zaprašivanje općina Surčin, Zemun, Novi Beograd, Čukarica, Palilula i Voždovac.

Prevencija

“Kod nas se kupuju obični sprejevi, uglavnom prije odlaska na more ili u planinu. Potražnja nije povećana”, kazali su u sarajevskim ljekarnama. Prevencije radi, iz Instituta za javno zdravstvo RS-a izdali su upozorenje za građane kako se zaštititi od komaraca, koji se, u slučaju pojave, masovno razmnožavaju. Epidemiolozi preporučuju i upotrebu zaštitnih mreža na vratima i prozorima.

“Za eliminaciju i kontrolu komaraca preporučuje se uklanjanje ustajale vode iz posuda za cvijeće, boca, kontejnera... Na taj način onemogućava se da se komarci legu”, navode iz Instituta.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok