Razvojna agencija Žepče organizirala je okrugli stol o temi “Izvozne konkurentnosti drvoprerađivačkog sektora” u ciljem da doprinese boljoj suradnji između poduzeća iz drvoprerađivačkog sektora s potpornim institucijama koje u svom djelokrugu rada kreiraju povoljno poslovno okruženje i doprinose izvoznoj konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u BiH.

Prekogranična suradnja

Događaj je upriličen u okviru projekta “Unaprjeđenje poslovnog okruženja kroz razvoj centara poslovnih kompetencija i mreža” - competenceNET koji je podržan u sklopu Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - BiH - Crna Gora 2014. - 2020. godine. Navodi Večernji list.

Na okruglom stolu naglašena je važnost uspostave sinergije između drvoprerađivačkog i sektora šumarstva u cilju konkurentnosti drvoprerađivačke industrije u BiH koja ima preko 1400 gospodarskih subjekata i upravo o njihovu zajedničkom djelovanju ovisi pozicioniranje domaćih proizvoda na inozemnom tržištu. Tijekom rasprave istaknuti su brojni problemi s kojima se susreću izvoznici u BiH, a jedan od njih je i ukidanje porezne olakšice za izvoz roba i usluga te problem sirovine i njezina visoka cijena u odnosu na cijene sirovine u okruženju. Unatoč ovako represivnim mjerama, izvoz iz sektora drvoprerade ima već niz godina pozitivan trend rasta. Ipak, prema mišljenju poduzetnika, daljnji razvoj moguć je, prije svega, povećanjem stupnja prerade i daljnjom finalizacijom proizvoda, što će doprinijeti i većoj vrijednosti proizvoda koji se izvoze.

Prioritet države trebao bi biti da se spriječi izvoz drva iz BiH, kao i prekomjerni uvoz rabljenog namještaja koji, prema mišljenju poduzeća iz drvnog sektora, negativno utječe na domaću proizvodnju namještaja. Također, apelirano je na šumska gospodarska društva da povećaju količinu sirovine bukve i hrasta za potrebe domaće industrije.

Zakon o standardizaciji

Jedan od zaključaka okruglog stola je i zahtjev za izmjenom standarda u Zakonu o standardizaciji kvalitete i obujma sječe, prijma, otpreme i prodaje drva, odnosno trupaca, u pravcu proširenja kategorija kod klasiranja.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com