U Mostaru je u utorak u 15 sati u Meteorološkoj stanici Bijeli Brijeg izmjerena temperatura od čak 39 stupnjeva!

Naravno, riječ je o temperaturi izmjerenoj u hladu, dok je na asfaltu živa u termometrima prelazila i više od 45 °C!, piše Večernji list BiH.

Zdravstveni problemi

Situacija je u utorak, ali i jučer, kad je izmjereno 37 °C, za sve one koji su bili prisiljeni izlagati se suncu, bila nepodnošljiva. Za razliku od Mostaraca, koji su utočište od vrućine tražili u debeloj hladovini i u klimatiziranim prostorijama, brojni turisti šetali su starom gradskom jezgrom, osvježavajući se vodom i sladoledom. I u mostarskoj Hitnoj pomoći bilježe veći broj intervencija u odnosu na prethodne dane, a građani se uglavnom žale na vrtoglavicu, slabost i povišen tlak. - U Odjelu za hitnu medicinsku pomoć povećan je broj intervencija, a pretežno se radi o dehidraciji, sunčanici, vrtoglavici, mučnini, općoj slabosti, a i veći je broj infarkta - kazala je Ines Popovac, glasnogovornica Doma zdravlja Mostar. Kronični bolesnici, starije osobe i mala djeca trebaju posebno biti na oprezu i poduzeti sve mjere predostrožnosti da bi izbjegli neželjene posljedice koje nose ovakve temperature. Liječnici preporučuju da tijekom trajanja visokih temperatura građani piju puno tekućine, a po mogućnosti i da se hrane dijetalno, što uključuje više svježih namirnica. Dodaju da se vodi računa o pravilnom skladištenju hrane, posebno jaja, mlijeka i mesa, a savjetuje se laganija odjeća te izbjegavanje duljeg boravka na otvorenom i korištenje kreme sa zaštitnim faktorom. Posebno upozoravaju na prilagođavanje temperature klimatiziranih prostorija, a preporuka je od 7 do 10 °C razlike između temperature koja vlada vani i u zatvorenoj prostoriji. Onima koji rade na otvorenom savjetuje se da odgode teže fizičke poslove. Iako je u Mostaru izmjeren ovogodišnji temperaturni rekord, ovakve temperature za srpanj uobičajene su u gradu na Neretvi. Kad je riječ o rekordima, najveća temperatura izmjerena u Mostaru u posljednjih 20 godina iznosila je 43,3 °C i izmjerena je 24. kolovoza 2007. Temperatura od 41,9 °C druga je po redu i izmjerena je 2017. te 2015. U Mostaru je također 27. srpnja 2017. izmjereno 40,1 °C, što je najveća temperatura zabilježena tog mjeseca. Prema podacima FHMZ-a, srednja mjesečna maksimalna temperatura u srpnju 2017. iznosila je 35,2, a u kolovozu iste godine 36,4. Najveća temperatura 2016. izmjerena u Mostaru je 24. srpnja 2016. kad su izmjerena 38,2 °C. Godinu ranije, tj. 2015., najveća temperatura od 41,9 °C izmjerena je 22. srpnja 2015. Najveća temperatura 2014. zabilježena je 13. kolovoza kad je živa na termometru mjerila 35,6 °C. Ekstremna temperatura od 41,1 izmjerena je i 6. kolovoza 2013. Najveća temperatura 2012. bila je 41,8 °C (7. kolovoza), a 2011. godine 40,4 °C (25. kolovoza). U 2010. najveća temperatura od 39,3 °C izmjerena je 26. kolovoza. Najveća temperatura 2009. bila je 38,9 °C (24. srpnja), dok je 2008. iznosila 41,4 °C (14. kolovoza).

Najtopliji mjesec

Satelitska agencija EU-a objavila je da je lipanj 2019. bio najtopliji mjesec ikad zabilježen na Zemlji. Podaci su pokazali da su prosječne temperature u Europi za lipanj 2019. bile više za 2 °C od normalnih vrijednosti, tako da je ovogodišnji lipanj postao najtopliji od svih dosadašnjih. Stručnjaci su rekli da su klimatske promjene dovele do obaranja temperaturnog rekorda i prošlog tjedna.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com