Sezona je godišnjih odmora, kada u većini slučajeva planiramo putovanja. Najviše provala u stanove događa se tijekom ljeta, upravo za vrijeme godišnjih odmora i u dane vikenda kada ljudi nisu u svom stanu.

Društvene mreže olakšale su protok informacija među ljudima, ali su također olakšale posao provalnicima. Dok korisnici interneta nesebično dijele podatke o lokacijama na kojima se nalaze, fotografije zrakoplovnih karata, s istaknutim vremenom odlaska i povratka. Provalnicima nikad nije bilo jednostavnije da osmisle akciju obijanja stana, donosi N1.

Provala u stan jedna je od onih stvari za koje volimo vjerovati da se događaju nekom drugom. Ipak, žrtva provalnika može biti bilo tko, čak i dok spava u stanu koji im je meta.

"To je bilo prije dvije godine kada su mom prijatelju obili stan, nije bio u Sarajevu. Nisu uzeli mnogo, televizor i nakita u vrijednosti dvije, tri tisuće", kazao je za N1 jedan građanin.

"Slavili smo rođendan i otišli spavati, i oni su oko 2, 3 sata ušli i pokupili sve što je dolje bilo. Mi smo bili na katu, u kući, u Londonu. Znači, lopovi su posvuda", ispričala je njegova sugrađanka.

Tek kad se u to uvjere, na svojoj koži, u svom domu, građani možda i poduzmu mjere opreza, prevencija u BiH, nerado se razmatra kao opcija.

"Nikakve mjere ja ne poduzimam, ostavim, pa što Bog dragi dadne", tvrdi jedna građanka Sarajeva.

"Iskreno da vam kažem dugo u Sarajevu živim, nikada tih problema nisam imao. Ni ja ni moji susjedi", istaknuo je njezin sugrađanin.

Nekda je ključ bio kod susjeda koji bi dolazio zaliti cvijeće i provjeriti je li sve u redu. Povjerenje među ljudima možda više nije u toj mjeri izraženo, ali i dalje postoje oni koji njeguju susjedske odnose.

"Do sad nisam imao negativnih iskustava. Imamo dobre susjede, jedni drugima nadgledamo, a i dobra nam je ulica. Ne može nitko ući u nju, a da netko ne gleda s balkona. Kad bi svi pazili tako jedni na druge mislim da bi provala manje bilo", poručio je jedan građanin za N1.

Prije nego što izvrši provalu u vaš stan, lopov vas prati, provjerava vaš telefonski broj ili vam pozvoni na vrata i navodno traži neku osobu, a potom se ispriča i čudi se, kako ta osoba ne stanuje baš tu.

Stambeni objekti ipak su nešto rjeđa meta napada provalnika u odnosu na prošlu godinu, sudeći prema statistici MUP-a SŽ.

"U prvih 6 mjeseci ove godine izvršeno je 255 djela teške krađe gdje su objekti napada bili stambeni objekti i kuće. To jeste smanjenje u odnosu na prošlu godinu tako da se čini da su građani negdje osigurali svoje stanove", kazala je glasnogovornica MUP-a SŽ Suvada Kuldija.

Siguran stan podrazumjeva sigurna vrata. Izbor brave mora odgovarati standardima obijanja, jer lopovi danas koriste najsuvremenije alate.

"Danas u ovom vremenu, kada je lopov jako agresivan, kad koristi pajsere, agresivnije metode lomljenja, dobre alate, jer se njihova tehnologija izrade mnogo poboljšala u posljednjih 10, 15 godina, preporučujem jako kvalitetna vrata. Znači, vrata koja mogu podnijeti pritisak od 650 kg, koja imaju dobar cilindar protiv bušenja, dobar defender protiv češljanja. E, tad vi imate neku sigurnosti od 80% da kažete - e, ja sam sad prilično siguran. Još ako stavite alarm, onda ste mnogo osigurali svoju imovinu", kazao je Haris Muminović, Hudiny locks.

Ako idete na godišnji odmor, obavijestite o tome susjede, neka obrate malo više pažnje na vaš stan. Sav novac i nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili pohranite u trezor banke. Ne spuštajte roletne na prozorima do kraja, jer lopovi i to prate. Ako primjete da su roletne spuštene nekoliko dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga. Check in opcija na društvenim mrežama kao i djeljenje fotografija neposredno nakon njihovog nastajanja, također vas mogu koštati svega vrijednog što imate u stanu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok