Stranci koji naprave prometni prekršaj u našoj zemlji više neće moći prijeći granicu dok ne plate kaznu. To je jedna od izmjena Zakona o prekršajima koje će se 10. rujna naći pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Kako je predlagač, Vlada FBiH, naveo u obrazloženju, cilj izmjena je otklanjanje nedostataka primijećenih tokom primjene ovog zakona. Piše Avaz.

Sloboda kretanja

Da su izmjene potrebne, utvrdila je Radna grupa koju je formirao ministar pravosuđa FBiH Mato Jozić.

Između ostalog, u važećem zakonu nije definirano da policija može samostalno lišavati slobode osobu koja je osumnjičena za prekršaj, već to čini na zahtjev ovlaštene službene osobe.

Zbog toga će predloženim rješenjem biti određeno kako „prisiliti“ strane državljane da plate kazne i troškove postupka prije nego što napuste BiH.

- Svjesni da se oduzimanjem dokumenta u dužem periodu može ugroziti sloboda kretanja građana, a zbog potrebe da se naplata novčane kazne i troškova postupka prema ovoj grupi počinitelja prekršaja učini efikasnijom, Radna grupa smatra da bi predložena izmjena mogla dovesti do efikasnijeg okončanja prekršajnog postupka – navedeno je u Prijedlogu.

Izbjegavanje kazne

U tom smislu uvest će se mehanizam naplate kazne predviđen Zakonom o strancima, tako da će sud rješenje o prekršaju, zajedno s osobnim ili putnim dokumentom, dostaviti prijedlog Službi za poslove sa strancima. Pritom Služba može, na obrazložen prijedlog nadležnog organa, privremeno zabraniti izlazak stranca iz BiH ako postoji opravdana sumnja da bi izlaskom iz BiH mogao izbjeći kazneno gonjenje.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com