Ljeto 2019. može se okarakterizirati kao jedno od najtoplijih od početka meteoroloških mjerenja, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod BiH.

Ističu da su zabilježeni izraženi toplinski valovi, veliki broj uzastopnih dana s maksimalnim temperaturama preko 30 °C, prostorno i količinski neujednačene padalinske prilike koje su oscilirale u velikom rasponima, od ekstremno kišnih u Bugojnu, do sušnih u Livnu, javlja Fena.

Srednje sezonske temperature zraka tijekom klimatološkog ljeta (od 1. lipnja do 31. kolovoza) kretale su se između 21,0 °C u Livnu i 26,7 °C u Mostaru, u planinskim područjima od 11,9 °C na Bjelašnici do 17,8 °C na Ivan-sedlu.

Odstupanja srednje sezonske temperature zraka za ljeto od višegodišnjeg prosjeka 1961.-1990. bila su pozitivna, i kretala su se od 2,2 °C na Ivan-sedlu do 3,5 °C u Bihaću.

Prema metodi percentila, temperaturne vrijednosti za ljeto u odnosu na referentni klimatoološki period 1961.-1990. svrstavaju se u kategoriju 'ekstremno toplo'.

Količina padalina tijekom sezone ljeta 2019. bila je u Sarajevu, Mostaru, Livnu na Ivan-sedlu i Bjelašnici uglavnom manja od prosjeka dok je na ostalim stanicama bila iznad prosjeka, u Bugojnu i rekordna od početka mjerenja.

Vrijeme do 18. rujna

Prema srednjoročnoj prognozi do 10. rujna očekuje se promjenljivo vrijeme s dužim sunčanim razdobljima, uz moguće lokalne pljuskove širom Bosne i Hercegovine.

Temperaturni režim djelimično će se primijeniti i bit će osjetno ugodnije u odnosu na sparne i vrlo tople dane u proteklom razdoblju. Jutarnje temperature u Bosni kretat će se od 8 do 13, na jugu od 13 do 19 stupnjeva, a dnevne u Bosni od 18 do 23, u Hercegovini od 25 do 30 °C.

Nestabilno uz veće količine padalina očekuje se od 11. rujna do kraja prongoznog razdoblja 18. rujna. Očekivane jutarnje temperature u Bosni očekuju se od 7 do 12, u Hercegovini od 12 do 17, dnevne od 14 do 19, a na prostoru Hercegovine od 21 do 26 °C.

Temperaturne promjene

U naredna tri mjeseca, odnosno tijekom jeseni 2019., u Bosni i Hercegovini, prognozira se toplije uz uobičajene količine padalina ili nešto manje u usporedbi s referentnim razdobljem 1981.-2010. Kada su u pitanju temperature veće pozitivno odstupanje očekuje se u studenom, dok će padalina bit neujednačen, a najviše padalina očekuje se u prvoj polovici listopada.

Jesen 2019., u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, trebala bi biti nešto hladnija u južnim, a u sjevernim i središnjim predjelima približnih temperaturnih vrijednosti uz veće količine padalina na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.

U prognoziranom razdoblju očekuju se više temperature u odnosu na uobičajene vrijednosti. Pri tome su mogući prodori hladnijeg zraka, izraženije u studenom, uz mogućnost pojave snijega na višim nadmorskim visinama. Na jugu zemlje izgledna su kraća razdoblja s intenzivnijim padavinama, priopćeno je iz FHMZ.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije BiH