U subotu je u Orašju obilježena obljetnica Udruge nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Herceg-Bosne, kojoj je uz predstavnike ove udruge iz Hercegbosanske županije,  prisutan bio i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić.

Na središnjem spomeniku u Orašju vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a HB, izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora, Republike Hrvatske, kao i Oružanih snaga BiH HVO.

Zajedništvo koje se njeguje kroz djelovanje ove, kao i suradnju s ostalim udrugama HVO-a i doprinos u Domovinskom ratu potvrđen dobivenim odličjima, obvezuje nas da zajedno radimo na zaštiti digniteta i uloge Hrvatskoga vijeća obrane u Domovinskom ratu u BiH istaknuo je predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne Lazar Martinović na svečanoj akademiji koja je držana povodom  proslave obljetnice.

Uz Đuru Topića, predsjednika Vlade Županije Posavske nazočnima se na svečanoj akademiji, obratio i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ BiH, dr. Dragan Čović rekavši kako je nužno izgraditi integritet hrvatskog bića u Bosni i Hercegovini, ponosnog, jednakopravnog, konstitutivnog naroda koji želi kroz svoje legitimno predstavljanje dati puni doprinos da BiH funkcionira kroz uređeno društvo.  Dr. Čović je između ostaloga poručio: ,,Ne postoji ništa što danas više iritira političke moćnike koji bi drugačije uredili BiH po mjeri jednog čovjeka i jednog naroda, od ovog okupljanja hrvatskog političkog bića. Zbog toga vas pozivam da uistinu zajedno osmislimo na način da možemo s ponosom govoriti da smo Hrvati, da je ovo naša domovina, da želimo u njoj živjeti, baštiniti sve vrijednosti i biti ponosni na vrijeme Domovinskog rata.”

Tijekom proteklog vikenda u Posavini su upriličena i druga događanja od posebnog značaja za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

U Tolisi su u petak, 6. rujna, potpisani ugovori potpore Vlade Republike Hrvatske za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu u vrijednosti 25.800.000,00 kn. Temeljem provedenog Javnog natječaja od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, potporu je dobilo 89 programa i projekata, među kojima je 9 s područja Hercegbosanske županije. Svojom nazočnošću na svečanosti potpisivanja njihovu važnost potvrdio je i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić. Istoga dana održana je Večer Hercegovine u Posavini, a Hercegbosanska županija bila je u ulozi organizatora ove sada već tradicionalne manifestacije zajedništva i povezivanja hrvatskog naroda iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok