Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH Mujo Aganović potvrdio je u utorak medijima da je pozvan na policijsko salušanje jer je javno prijetio američkom veleposlaniku u toj zemlji negodujući zbog njegove potpore Povorci ponosa kojom su prvi put u Bosni i Hercegovini promovirana prava LGBT osoba.

Kao jedan od govornika na "Danu tradicionalne obitelji" održane uoči Parade u organizaciji konzervativne i vjerske udruge, Aganović je Povorku ponosa nazvao "teroriziranjem građana".

"Javno paradirati, provocirati i terorizirati građane nitko nema pravo, čak ni američki veleposlanik sa zastavom (duginih boja) na američkom veleposlanstvu", kazao je protekle subote Aganović.

Veleposlaniku Nelsonu poručio je da je on gost u njegovoj zemlji u kojoj je on Aganović "domaćin".

U utorak je Aganović rekao da je u policiji ispitan zbog sumnje da je svojim govorom poticao na nasilje te je poručio da i sada stoji iza svake riječi koju je izgovorio.

"Spominjanje američkog veleposlanika u mom govoru moje je pravo onoliko koliko je njegovo pravo da on u mojoj državi svoje osobno seksualno opredjeljenje demonstrira i nameće za tri milijuna građana ove države i da koristi svoj diplomatski status i on i svi drugi", kazao je Aganović za portal Faktor.

Uz američkog veleposlanika Nelsona, koji je deklarirani homoseksualac, potporu sarajevskoj Povorci ponosa dali su gotovo svi diplomatski predstavnici utjecajnih država akreditirani u BiH, a britanski, francuski i talijanski veleposlanici osobno su sudjelovali u toj manifestaciji.

Sedamnaest veleposlanstava te Delegacija EU u BiH i misija Ujedinjenih naroda u toj zemlji naknadno su se oglasili zajedničkom izjavom kojom su pozdravili održavanje Povorke ponosa.

"Stanovnici Bosne i Hercegovine udružili su se i odbacili strah i mržnju i umjesto toga pokazali svijetu da je BiH doista otvorena i tolerantna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca", navodi se u zajedničkoj izjavi u kojoj je vlastima u BiH upućen i poziv da sada zakonom zajamče prava na buduća slična okupljanja.

Stajalište Aganovića je da su svi oni zajedno s ostalih tri tisuće sudionika povorke zapravo promovirali "paradu srama" i vrijeđali  Allaha.

"To nećemo dopustiti", zaprijetio je Aganović i dodao da njemu čestitke sa Zapade ne trebaju jer se on srami zbog činjenice da je u Sarajevu održana Povorka ponosa.

Kazao je i da cijeni sve ono što bilo koja država na svijetu, pa i SAD ili Velika Britanija čine kako bi BiH postala građanska država no da su zahtjevi gay populacije zapravo "iživljavanje nad ljudskim pravima". (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok