Uprava za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH) od 15. rujna provodi pojačane kontrolne aktivnosti oko prava na odbitak ulaznog PDV-a za motorna vozila kod kojih je izvršena prenamjena iz putničkih u teretna v

ozila.Naime, analizom je uočeno kako su dodatni razrezi kod poreznih obveznika, sve češće, posljedica osporavanja prava na odbitak ulaznog poreza prilikom nabavke putničkih motornih vozila, za koja je prije (ili nakon) nabavke putem određenih atesta izvršeno prepravljanje u "teretna" motorna vozila.

S tim u vezi, Odjel UNO za poreze u skladu s napravljenim Planom kontrolnih aktivnost pokrenuo je proces kontrola kod više od 300 PDV obveznika.

Kada porezni obveznik vrši nabavku putničkog motornog vozila u skladu s važećim Zakonom o PDV-u, obveznik ne može ostvariti pravo na odbitak ulaznog poreza, kao ni pravo na odbitak PDV-a za nabavku rezervnih dijelova za takva vozila, goriva i potrošnog materijala za potrebe prijevoza, održavanje, popravke i druge usluge koje su povezane s korištenjem tih prevoznih sredstava.

Postojeći Zakon daje mogućnost da se izvrši odbitak ulaznog PDV-a za nabavku teretnog motornog vozila, ali pod uvjetom da se takvo vozilo isključivo koristi u poslovne svrhe.

- Analizom koja je urađena u UNO uočeno je da je za veliki broj džipova i luksuznih vozila urađenim atestima kod ovlaštenih tijela izvršena prenamjena iz putničkih u teretna motorna vozila, kako bi se zaobišla zakonska obveza plaćanja PDV-a. UNO u svakom slučaju u kontrolama neće ispitivati opravdanost izdanih atesta. Za to postoje nadležne institucije, koje će sigurno vršiti provjere u smislu opravdanosti takvih izdanih dokumenata. Osnovni fokus kontrola koje provode inspektori UNO je na činjenici koriste li porezni obveznici motorno vozilo isključivo u poslovne svrhe u djelatnosti za koju su registrirani - rekao je Feni načelnik Odjela UNO za komunikacije i međunarodnu suradnju Ratko Kovačević.

Obveznicima, koji su izvršili pravo na odbitak ulaznog PDV-a samo zato što su nakon uvoza putničkih motornih vozila, ista raznim atestima prenamijenili u teretna, a koja se ne koriste za isključivo u poslovne svrhe, u kontrolama će se utvrditi dodatni razrez porezne obveze, obračun zateznih kamata i bit će im izdan prekršajni nalog (kazna: 50 posto utvrđene obveze za pravnu osobu i 50 posto utvrđene obveze za odgovornu osobu).

S obzirom na visinu dodatno utvrđene obveze obveznici se mogu susresti s prilično visokim iznosima obveze koju će morat platiti.

- Posebno želimo naglasiti da, ukoliko inspektori UN utvrde obvezu u iznosu većem od 10.000 KM, te ako se utvrdi da je to učinjeno sa namjerom izbjegavanja plaćanja PDV-a, postoji i obveza kaznene odgovornosti – kazao je Kovačević.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com